Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Οι πρώτες στιγμές μιας νεαρής καμηλοπάρδαλης


Το καμηλοπαρδαλάκι "πέφτει" στη ζωή από ύψος 1,5 μέτρων, καθώς η μητέρα αδυνατεί να καθίσει αναπαυτικά στο έδαφος, και το να ξαπλώσει κατά τη διάρκεια της γέννας θα ήταν μια σίγουρη πρόσκληση για ένα λιοντάρι ή άλλο αρπακτικό να της επιτεθεί.

Το μωρό της καμηλοπάρδαλης έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός πολύ εύθραυστου μακριού λαιμού που συνδέεται με ένα νεογέννητο σώμα βάρους 70 κιλών.


Εάν το κεφάλι έβγαινε πρώτα, ο λαιμός σίγουρα θα έσπαζε όταν το υπόλοιπο σώμα έπεφτε πάνω του. Εάν το κεφάλι έβγαινε στο τέλος, ο λαιμός σίγουρα θα έσπαζε καθώς το σώμα με το βάρος του θα προσπαθούσε να τραβήξει το κεφάλι έξω από τη μητέρα.

Ένα τέτοιο προφανές αδιέξοδο λύνεται από τα οπίσθια ισχία που είναι πολύ μικρότερα από τους μπροστινούς ώμους, και ο λαιμός είναι αρκετά μακρύς ώστε να επιτρέψει στο κεφάλι να περάσει το κανάλι της γέννησης ενώ στηρίζεται στα οπίσθια ισχία. Τα πίσω πόδια βγαίνουν πρώτα για να εξομαλύνουν την πτώση του υπόλοιπου ζώου. Το κεφάλι στηρίζεται και οι κραδασμοί του μετριάζονται από τα οπίσθια ισχία, και ο λαιμός είναι εύκαμπτος, επιτρέποντας μια μεγάλη κάμψη γύρω από τους μπροστινούς ώμους.


Μέσα σε λίγα λεπτά, το καμηλοπαρδαλάκι στέκεται χαριτωμένα ανάμεσα στα πόδια της μητέρας του.



Από τη γέννηση στην ενηλικίωση σε ακριβώς τέσσερα έτη, ο λαιμός αυξάνεται από το ένα έκτο στο ένα τρίτο του συνολικού ύψους της καμηλοπάρδαλης. Τέτοια αύξηση απαιτείται από το ζώο για να αντισταθμίσει το ύψος ποδιών του και για να σκύψει να πιει νερό. Τον πρώτο χρόνο, η τροφή του πουλαριού είναι σχεδόν αποκλειστικά το πλούσιο γάλα της μητέρας του το οποίο μπορεί να φτάσει εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου