Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

6 ελληνικά ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν


Αυτά είναι:

Ο φυσητήρας που μοιάζει με φάλαινα, αλλά δεν είναι. Οι φάλαινες έχουν μπαλένες, μεγάλες κεράτινες πλάκες που φιλτράρουν το νερό, ενώ οι φυσητήρες έχουν δόντια, που αποδεικνύουν τη συγγένειά τους με το δελφίνι, χωρίς όμως να είναι δελφίνια. Σε μέγεθος, πάντως, είναι ...; φάλαινες. Το μήκος των αρσενικών φτάνει τα 18 μέτρα και το βάρος ξεπερνά τους 50 τόνους. Τα θηλυκά είναι πιο μικρά (12 μέτρα, 24 τόνους). Οι φυσητήρες ακολουθούν το γνωστό τόξο της Ελλάδας που ξεκινά από το Ιόνιο, διέρχεται νότια της Κρήτης και συνεχίζει βόρεια της Ρόδου. Ζουν επίσης στο βόρειο Αιγαίο, σε μια βαθιά λεκάνη ανάμεσα στη Χαλκιδική και τις βόρειες Σποράδες. Προτιμούν θαλάσσιους γκρεμούς κοντά στις ακτές. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζουν μόνο 180 άτομα.


Η φώκια Μονάχους Μονάχους. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο ...; παμφάγο! Έχει το παρατσούκλι «ευκαιριακός θηρευτής», αφού τρώει ό,τι της είναι πιο εύκολο και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία. Στο στομάχι της οι επιστήμονες έχουν βρει μέχρι και φύκια! Μπορεί να κολυμπήσει και να ψαρέψει σε βάθος έως 200 μ., αλλά γενικά προτιμά να κινείται κοντά στις ακτές. Είναι πολύ καλή μητέρα, προστατεύει τα μωρά της, τα θηλάζει και τα μεγαλώνει μέχρι να γίνουν 5 μηνών και 60 κιλά περίπου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο 250 με 300 άτομα .

Ο ασπροπάρης. Είναι μικρός γύπας, έρχεται την άνοιξη από την Αφρική και είναι έξυπνος. Αγαπημένος του μεζές είναι τα αυγά της στρουθοκαμήλου. Και ξέρεις πώς τα σπάει για να τα φάει; Παίρνει πέτρες (μέχρι και 1,5 κιλά) και τις πετάει πάνω στα αυγά! Στην Ελλάδα έχουν απομείνει περίπου 80 τέτοια πουλιά.

Η νανόχηνα. Είναι η μικρότερη χήνα που υπάρχει. Πετάνε πολλές μαζί φτιάχνοντας ένα Λ. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, γιατί το πρώτο πουλί στο σχηματισμό δημιουργεί με το φτεροκόπημά του ευνοϊκές συνθήκες για τα πουλιά που ακολουθούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι έτσι εξοικονομούν το 15% της ενέργειας που θα ξόδευαν αν πετούσαν μόνα τους. Οταν ο «αρχηγός» κουραστεί, τη θέση του παίρνει κάποιος άλλος από το κοπάδι. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 20-30 ζευγάρια.
Το κόκκινο ελάφι. Λέγεται έτσι γιατί το καλοκαίρι έχει κοντό κόκκινο τρίχωμα. Είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο που ζει στην Ελλάδα. Έχει μοιράσει το χρόνο του τέλεια: 8 ώρες τρώει, 8 ώρες ξαναμασάει την τροφή του (μηρυκάζει) και 8 ώρες κοιμάται. Έχουν απομείνει 500-600 άτομα στην Πάρνηθα.
Η καφέ αρκούδα. Αν και φαίνεται τρομακτική τρώει κυρίως χόρτα. Τρελαίνεται για μέλι. Είναι και πονηρή. Όταν κάνει επίθεση σε μελίσσια πρώτα τα κουνάει με το πόδι της για να δει πιο είναι το βαρύτερο, δηλ. ποιο έχει μέσα το περισσότερο μέλι και τότε το αρπάζει. Το χειμώνα πέφτει σε νάρκη. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 250 αρκούδες.

1 σχόλιο: