Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ενημέρωση για τη νέα σχολικη χρονιά



Ο συνάδελφος Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ν.Αχαιας μας ενημερώνει για τα παρακάτω:

1. Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί



Από τους υποβιβασμούς και τις καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στερήθηκαν από το Νομό μας 55 οργανικές θέσεις (42 δασκάλων, 10 Νηπιαγωγών, 2 Φυσικής Αγωγής και 1 Αγγλικών).


Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί έμειναν: 36 Δάσκαλοι (η διαφορά από το 42 προκύπτει από συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων σε σχολεία που υποβιβάστηκαν), 10 Νηπιαγωγοί, 2 Φυσικής Αγωγής, 1 Αγγλικής.


Η διαδικασία τοποθέτησης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στις 8 Ιουνίου 2010.

2. Μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ


Η διαδικασία των μεταθέσεων εντός του ΠΥΣΠΕ Αχαΐας θα ξεκινήσει περίπου στις 10 Ιουνίου 2010. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης των οργανικά υπεράριθμων σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και στις προβλεπόμενες προθεσμίες.


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι πενθήμερη (πέντε εργάσιμες ημέρες). Σας υπενθυμίζω πως δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο οι συνάδελφοι που είχαν υποβάλει αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2009, αυτοί που επιστρέφουν από απόσπαση στο εξωτερικό, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ καθώς και όσοι μετατέθηκαν στο Νομό μας στις πρόσφατες μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Κάθε συνάδελφος θα έχει δικαίωμα στην αίτησή του να συμπληρώσει μέχρι 20 σχολεία.


Τα οργανικά κενά θα καθοριστούν οριστικά μετά το τέλος της διαδικασίας τοποθέτησης των υπεράριθμων συναδέλφων. Αυτά θα εξαρτηθούν επίσης από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν κατά τη διαδικασία των υπεραριθμιών και πόσοι θα επιλέξουν να μπουν στη διαδικασία των μεταθέσεων. Συνεπώς, οι συνάδελφοι δεν πρέπει να αξιολογούν τα κενά που είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας γιατί κάποια εξ αυτών θα καλυφθούν από υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.


Τα κενά θα είναι περίπου: 23 δασκάλων, 15 Νηπιαγωγών, 2-3 Αγγλικής, 25 Μουσικής, 1 Φυσικής Αγωγής, 29 ΣΜΕΑ Δασκάλων, 12 ΣΜΕΑ Νηπιαγωγών και 1 ΣΜΕΑ Μουσικής.


Αντίστοιχα στις περσινές μεταθέσεις τα κενά ήταν: 84 δασκάλων, 22 Νηπιαγωγών, 6 Αγγλικής, 1 Φυσικής Αγωγής, 35 ΣΜΕΑ Δασκάλων, 10 ΣΜΕΑ Νηπιαγωγών και 1 ΣΜΕΑ Μουσικής.


Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως οι κενές θέσεις Δασκάλων είναι περιορισμένες σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται κυρίως στους υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων, που έγιναν με εισήγηση της Διοίκησης. Συνεπώς, θα υπάρξει δυσκολία κυρίως στις μεταθέσεις Δασκάλων και τοποθέτησης των μετατιθέμενων στο Νομό μας.


3. Ρυθμίσεις του Νέου Νόμου


Ύστερα από την ψήφιση του νέου Νόμου και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ισχύουν τα εξής:


• Κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας Περιοχής προηγούνται οι εκπαιδευτικοί των ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι συγκρίνονται μόνο μεταξύ τους και ακολουθούν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Επισημαίνουμε ότι η προτεραιότητα των πολυτέκνων θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά στις μεταθέσεις εντός της ίδιας Περιοχής, καθώς από την επόμενη σχολική χρονιά η προτεραιότητα θα ισχύει μόνο για τις μεταθέσεις από Περιοχή σε Περιοχή (άρθρο 30, παρ. 3, εδ. β’ του Ν. 3848/10).


• Όπως ορίζεται στο άρθρο 30, παρ. 1 εδ. γ’ του Ν. 3848/10 «Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010−2011 και μετά». Συνεπώς η υποχρέωση αυτή αφορά τους εκπαιδευτικούς που θα υποβάλλουν αίτηση για μετάθεση - οριστική τοποθέτηση τα επόμενα σχολικά έτη, αρχής γενομένης από τον επόμενο Νοέμβριο. Έτσι, στις φετινές μεταθέσεις - τοποθετήσεις θα ισχύσει η διαδικασία και η μοριοδότηση που προβλέπεται στο Π.Δ. 50/96 (δηλαδή ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια).


• Για τους τοποθετούμενους εκπαιδευτικούς κατά την παρούσα διαδικασία η παραμονή τους στη σχολική μονάδα μετάθεσης/τοποθέτησης θα είναι, εφόσον το επιθυμούν, για ένα (1) έτος. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν πλέον υπηρετήσει πραγματικά την οργανική τους θέση στο σχολείο, στο οποίο θα έχουν μετατεθεί ή θα έχουν τοποθετηθεί.


• Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα, στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα.


• Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.


Ο χρόνος απόσπασης σε Φορείς και Υπηρεσίες δε θεωρείται πλέον ότι διανύθηκε στην οργανική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου