Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Μου μυρίζει κατοχή

Λοιπόν, ως γνωστόν περάσαμε ως Έλληνες τον κρίσιμο πόλεμο του '40, περάσαμε και την Κατοχή. Και φτάσαμε στο σήμερα, στην κρίση και στο μνημόνιο. Και πλησιάζουν και εκλογές. Και ο αρχηγός άφησε αιχμές για εθνικές εκλογές σε περίπτωση που χάσει το ΠΑΣΟΚ. Και ο Αυτιάς επιμένει ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα το φυσάμε και δε θα κρυώνει. Και όλοι στην τηλεόραση μου λένε ότι το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά. Και δώστου το ζάχαρό μου όλο και πέφτει και πιο χαμηλά μαζί με την αισιοδοξία μου. Άσε που συχνά πυκνά τώρα τελευταία, έτσι χωρίς λόγο,  με ζώνει ένας κρύος ιδρώτας.  Και με ζώνουνε τα μαύρα φίδια. Βρες μπας και αύριο μεθαύριο τσακωνόμαστε μαζικώς για το μοίρασμα των κάδων; Ε, όχι κι έτσι. Ψηλά το κεφάλι. Το αποφάσισα. Θα κρατήσω την αισιοδοξία μου. Δεν θα το βάλουμε έτσι εύκολα κάτω, βρε αδερφέ. Εδώ περάσαμε πολέμους και κατοχές θα μας φοβίσει μια κρίση; Άντε, βρε κουτά. Θα τα καταφέρουμε. Όλα μια χαρά θα πάνε. 

Πάντως για καλό και για κακό βρήκα τη συνταγή της μπομπότας. Μπορεί σύντομα να μας ξαναχρειαστεί..... 

Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο
• 500 γρ. αλεύρι άσπρο
• 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή
• 1/2 λίτ. ζεματιστό νερό
• 2 κουτ. γλ. αλάτι
• 1 γερή κουταλιά μέλι
• 1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
• 100 γρ. σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση
Bάλτε στο μπόλ του ζυμώματος ή στο μίξερ το καλαμποκίσιο αλεύρι και περιχύστε το με το ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε να βραχεί όλο και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Συνεχίστε με την κανονική διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή. Πλάστε το ψωμί σε ταψάκι Νο 30. Λαδώστε το χωρίς τσιγγουνιά και πασπαλίστε το με σουσάμι. Πατήστε τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα. Αλείψτε την επιφάνεια με ζεστό νερό, πασπαλίστε σουσάμι και πατήστε με τις παλάμες. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το ψωμί γύρω γύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω. Αφήστε αχάραχτο το κέντρο. Αφήστε το να ανέβει, και ψήστε ως συνήθως. Τρώγεται πολύ ωραία ζεστό ή χλιαρό, είναι όμως καταπληκτικό μετά από δύο τρεις μέρες.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου