Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το πράσινο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδας


Η πιο μεγάλη ταράτσα που έχει μετατραπεί στην Ελλάδα σε «πράσινο δώμα» με εκτατική φύτευση, είναι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας που βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο.

«Πρόκειται για έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύφθηκε με 80 φυτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, χαμηλών για λόγους επιτήρησης του χώρου και με μικρές υδατικές απαιτήσεις» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Νικηφορίδης με αφορμή την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Φυτεμένα Δώματα: η ανάκτηση του χαμένου εδάφους», που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φυτεμένων Δωμάτων «IGRA-International Green Roof Association».

«Με το χρόνο όμως», προσθέτει ο κ.Νικηφορίδης, «ο κήπος θα αφεθεί να εμπλουτιστεί από σπόρους που φέρνει ο άνεμος κι από εκείνους που ήδη περιέχει το χώμα» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δώμα εκτατικού τύπου στην Ελλάδα.

«Κι εδώ τα κριτήρια επιλογής των φυτεύσεων είναι εκείνα που ακολουθήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο: φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλά και ποώδη, που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και αναβλαστάνουν εύκολα» εξηγεί.

Σημειώνεται ότι με την φύτευση δωμάτων, η βλάστηση ανακλά μικρό μέρος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού κύματος και από αυτήν που απορροφάται το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα. Μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό παραμένει και θερμαίνει τον αέρα με συναγωγή και το έδαφος, με αγωγή θερμότητας. Σε αντίθεση, τα δομικά υλικά ανακλούν το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας και η υπόλοιπη, σχεδόν όλη, μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία των υλικών επίστρωσης, θερμαίνει τον περιβάλλοντα αέρα, αποθηκεύεται στη μάζα και εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: NewPost
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου