Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Αμυράς, ο ποδηλάτης



Αν αρκεί το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα να αλλάξει τον καιρό στην Ευρώπη, ίσως αρκεί και το πεντάλ ενός ποδηλάτη να αλλάξει το αυτοδιοικητικό τοπίο στην Αθήνα. Από το επιτυχημένο τηλεοπτικώς «Μένουμε Ελλάδα» στο εξίσου επιτυχημένο «Επιμένουμε Αθήνα», ο κ. Γιώργος Αμυράς από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών έγινε το talk of the town της πρωτεύουσας, με το 7,5% που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του- ή μήπως η ρομαντική παρέα του;- στις δημοτικές εκλογές.

΄Αλλη μία τηλεοπτική «περσόνα» που εξαργύρωσε τη φήμη της με ψήφους σε δημοτικές εκλογές;

Μάλλον το εντελώς αντίθετο, καθώς ο κ. Αμυράς ξεχωρίζει πάραυτα από τους λοιπούς «celebrities» που εμφανίζονται στις δημοτικές εκλογές για δύο κυρίως λόγους: διότι δεν είναι celebrity, μανιακός με την απορρέουσα από την τηλεοπτική προβολή του δημοσιότητα- χθες δεν απαντούσε σε κανέναν από τους εκατοντάδες που τον καλούσαν στο κινητό τηλέφωνό του και διότι δεν εκμεταλλεύθηκε σχέσεις, φιλίες, επαφές, όπως θα μπορούσε, προκειμένου να προβάλλει την υποψηφιότητά του. Προτίμησε το facebook και το twitter, κάνοντας πράξη την υπόσχεση «να μη βρωμίσουμε ούτε με ένα κομμάτι χαρτί την πόλη», αλλά και το προσωπικό site του με εικόνες, βίντεο, εμπειρίες από ταξίδια στην Ελλάδα και στον κόσμο (hellasamiras.gr).

Ακόμη και το τρέξιμο των δημοτικών εκλογών άλλωστε ήρθε... απότομα. Μπορεί να προετοιμαζόταν από τον Ιούνιο, όμως αρχές Σεπτεμβρίου συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν 70 υποψηφίους συμβούλους και «έτρεχε σε φίλους και γνωστούς να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του συνδυασμού του. Την ίδια εποχή μάλιστα έχασε και τον πατέρα του που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή, οπότε μοιραία η μάχη έγινε ακόμη πιο σκληρή για τον κ. Αμυρά.

Ολα ξεκίνησαν πάντως από τις καθημερινές εκείνες συμπτώσεις που κάποτε αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας: κατεβαίνοντας από το σπίτι του ένα πρωί, έπεσε με το ποδήλατό του επάνω στα αντιαισθητικά και διόλου πρακτικά κολονάκια των πεζοδρομίων της Αθήνας που εμποδίζουν ΑμΕΑ, μαμάδες με καρότσια και λοιπούς διαβάτες. «Δεν θα γκρινιάζω μόνο. Θα συμμετέχω για να τ΄ αλλάξω» φέρεται να είπε και βάλθηκε να κατέλθει υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.

Για τον δημοσιογράφο-παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης το ποδήλατο δεν είναι μόνο σλόγκαν, και δη προεκλογικό, αλλά τρόπος ζωής. Κινείται από τα Ιλίσια όπου διαμένει σε όλο το κέντρο αλλά και ως τα στούντιο της Κατεχάκη, απ΄ όπου εκπέμπει το «Μένουμε Ελλάδα» μόνο με ποδήλατο, ακόμη και στις βραδινές εξόδους του, οι οποίες συνήθως είναι για σινεμά ή θέατρο, τα οποία λατρεύει. Γράφει ο ίδιος μάλιστα θεατρικά και πέρυσι ανέβασε ένα έργο του με τίτλο «Ο Ελβις ζει» σε χώρο τέχνης του Γκαζιού.

«Θριαμβευτής» της κοινωνίας των πολιτών, ίσως ρυθμιστής των δημοτικών εκλογών στον β΄ γύρο στην Αθήνα, αλλά και προς το παρόν... άνεργος: η επιτυχημένη εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» που παρουσιάζει πέντε χρόνια τώρα στην κρατική τηλεόραση, με την κυρία Ρένια Τσιτσιμπίκου , προς το παρόν δεν προβάλλεται εφέτος, αναμένοντας την έγκρισή της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθ΄ ότι αμφότεροι οι παρουσιαστές είναι συμβασιούχοι.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, 9-9-2010
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου