Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Για το εμβόλιο φυματίωσης

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης όσα παιδιά για κάποιο λόγο δεν το έχουν κάνει ήδη, ενώ ζητάει και από τους εκπαιδευτικούς να ελέγχονται τακτικά όπως επιβάλλεται.

Ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης κανονικά γίνεται στην ηλικία των έξι με την είσοδο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τα αρμόδια κλιμάκια, ενώ είναι υποχρεωτικό να καταγράφεται στο βιβλιάριο Υγείας των μαθητών-μαθητριών.
Οπως αναφέρουν όμως ιατρικές πηγές, για διάφορους λόγους έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη διαφόρων φορέων, αλλά και των ίδιων των γονέων και των ιατρών.

Σε πολλές περιπτώσεις γιατροί, μετά από παράκληση των γονέων ή και αυτοβούλως, δίνουν χαρτί εξαίρεσης στον μαθητή που κανονικά πρέπει να εμβολιαστεί. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στον εκτεθειμένο πληθυσμό, σε μία περίοδο που πολλοί παράγοντες έχουν επιδεινώσει την καθημερινότητα, όσον αφορά τις επιδημίες και φυσικά και τη φυματίωση.

Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν ζητάει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ως 12 ετών που δεν το έχουν πράξει, αλλά και να αυξηθεί η εγρήγορση των εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης, καθώς πρέπει να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος ανά πενταετία.

Το υπουργείο υπενθυμίζει στους γονείς ότι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως μεταξύ άλλων:
  • Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες
  • Κέντρα Υγείας
  • Νοσηλευτικά Ιδρύματα
  • τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα
  • τα Ασφαλιστικά Ταμεία
«Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης , πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», τονίζει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Παιδείας καλεί επίσης τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ενωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού συνεχίζουν στις εκθέσεις τους να τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου