Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τα πέντε πιο τρομαχτικά ηλεκτροφόρα θαλάσσια πλάσματα

1. Ηλεκτρικό χέλι (370-650 volts!)
Αν και ονομάζεται ηλεκτρικό χέλι, αυτό το πλάσμα δεν ανήκει στην οικογένεια των χελιών, αλλά  είναι στενός συγγενής του γατόψαρου. Απαντάται κυρίως στον λασπώδη πυθμένα των γλυκών υδάτων του Αμαζονίου και του ποταμού Orinoco στη Νότια Αμερική. Αυτό το συγκλονιστικό πλάσμα μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 650volts, να παραλύσει ή και να σκοτώσει το θήραμά του. Πόσα είναι τα  650volts; Λοιπόν, είναι 5 φορές το σοκ που θα παίρνατε αν βάζατε το δάχτυλό σας σε μια ηλεκτρική πρίζα. Σε γενικές γραμμές 100-300 βολτ δίνει ο απινιδωτής στην καρδιά κατά την απινίδωση. Μια υψηλότερη τάση σταματά πιθανώς την καρδιά. Τα ηλεκτρικά  χέλια ήταν γνωστά στους ανθρώπους από την αναισθητοποίηση των αλόγων τους όταν προσπαθούσαν να περάσουν το ποτάμι. 


2. Ηλεκτρικό Γατόψαρο (350-450 volts)
Το ηλεκτρικό γατόψαρο που συναντάται σε 18 είδη του γλυκού νερού προέρχεται από το Νείλο στην Αφρική. Μπορεί να αυξηθεί έως και 1,2μ.  σε μήκος και 20 κιλά σε βάρος. Αυτό το πλάσμα είναι σε θέση να παράγει  έως και 450 βολτ ηλεκτρικού ρεύματος. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για  να αμυνθεί και να συλλάβει το θήραμά του. Αν και το σοκ ενός ηλεκτρικού γατόψαρου μπορεί  να σκοτώσει έναν άνθρωπο, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπινων θανάτων.

3. Ηλεκτρικό σελάχι (37-220 βολτ) 
Αυτά τα πλακουτσωτά πλάσματα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική εκκένωση που κυμαίνεται από 37 βολτ μέχρι και 220 βολτ. Φτάνουν μέχρι και τα 6 μέτρα μήκος και ζυγίζουν μέχρι και 90 κιλά. Είναι αργά κινούμενα πλάσματα και μένουν στο βυθό. Τρέφονται με ασπόνδυλα και  μικρά ψάρια και βρίσκονται σε αναμονή για θήραμα κάτω από την άμμο ή άλλο υπόστρωμα. Με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας αναισθητοποιούν και συλλαμβάνουν τα θύματά τους. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα αφού έχουν στην πλάτη τους πέντε μπλε φωτεινές κηλίδες. 


4. Ηλεκτρικό Stargazer (50 βολτ) 
Έχει ένα μεγάλο στόμα σε ένα μεγάλο κεφάλι και τα μάτια του στην κορυφή του κεφαλιού. Συνήθως θάβεται στην άμμο στήνοντας ενέδρα στη λεία του. Όταν περνά το θήραμά του από πάνω του πετάγεται απότομα και το αρπάζει. Το  ηλεκτρικό όργανό του βρίσκεται  πίσω από κάθε μάτι του και μπορεί να παράγει  έως και 50 βολτ η οποία είναι υπεραρκετή για να αναισθητοποιήσει ή να σκοτώσει τη λεία του. 

5. Skate (4 βολτ) 
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το Skate χρησιμοποιεί ηλεκτρική εκκένωση περισσότερο ως μια μέθοδο επικοινωνία παρά για να ζαλίζει το θήραμά του. Το skate έχει το ηλεκτρικό όργανό του μέσα στην ουρά του και πολλά από τα περίπου 100 είδη στην οικογένεια skate είναι ικανά να εκπέμπουν ηλεκτρικά φορτία. Ζει στις περισσότερες θάλασσες, παραμένει κοντά στο βυθό και φτιάχνει λαγούμια στα οποία μπαίνει μέσα όταν ξεκουράζεται.  Το skate μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα μήκος!



Να  κολυμπάς, λέει, και να τα δεις δίπλα σου... Μπρρρρρρ!!!!!!!!!!

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου