Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Γνωρίστε τη γάτα της ερήμου (meerkat)

 Η Meerkat αν και θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι είναι μακρινός συγγενής της γάτας, δε είναι γάτα.  Στην πραγματικότητα η λέξη meerkat προέρχεται από τα Αφρικανικο-ολλανδικά, «Kat» σημαίνει στα ολλανδικά γάτα και η λέξη meer σημαίνει λίμνη.  Η Meerkat, λοιπόν, δεν είναι γάτα  και φυσικά δεν έλκεται από τις λίμνες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα λασπόλουτρο δεν είναι ευπρόσδεκτο. 
Στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια πιστεύουν ότι τα meerkat είναι  άγγελοι του ήλιου. Αυτοί οι άγγελοι στέλνονται στα χωριά από τους Θεούς για να τους προστατεύσουν από το διάβολο του φεγγαριού, ή ακόμα και από τους λυκάνθρωπους.  Όταν βοοειδή ή και άνθρωποι των φυλών χωρίζονται από το υπόλοιπο της κοινότητας  λέγεται ότι τα meerkat τους προστατεύουν παρόλο που είναι μικρόσωμα.
Το meerkat είναι στην πραγματικότητα ένα mongoose. Η οικογένεια mongoose αποτελείται από περίπου τριάντα είδη που είναι εξαπλωμένα στην ηπειρωτική χώρα της Αφρικής και της νότιας Ευρασίας. Το meerkat είναι ένα ημερήσιο είδος και δεν είναι πολύ βαρύ ζώο. Τα αρσενικά είναι βαρύτερα περίπου 730 γραμμάρια από τα θηλυκά.
Είναι, ωστόσο, ένα μακρύ και λεπτό ζώο για το μέγεθός του (φτάνει μέχρι τα 45 εκ. μήκος μαζί με την ουρά του). Η ουρά του μοιάζει με ραβδί και τη χρησιμοποιεί για να ισορροπεί όταν στέκεται όρθιο.  Τότε είναι που παίρνει αρκετά ανθρώπινη μορφή. 
Είναι το πρόσωπό του το οποίο προσελκύει συχνά το θεατή. Το Meerkats έχει πάντα μαύρα μπαλώματα γύρω από τα μάτια που το βοηθούν να εκτρέπει το ισχυρό έντονο φως του αφρικανικού ήλιου. Επιπλέον τα αυτιά του είναι μαύρα και είναι ημισελινοειδή. Όταν το meerkat σκάβει  - όπως συνηθίζει - τότε μπορεί να κλείνει τα αυτιά του και να κρατάει έτσι έξω την άμμο. Η Meerkat έχει διόφθαλμη όραση. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί και τα δύο μάτια μαζί.
Υπάρχουν πολλά αρπακτικά ζώα που είναι πρόθυμα να φάνε στα πεταχτά ένα meerkat γι αυτό και το συγκεκριμένο ζώο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από μυτερά δόντια. Διαθέτει επίσης ισχυρά νύχια που του φαίνονται χρήσιμα στο σκάψιμο, που είναι μια δραστηριότητα που του αρέσει ιδιαίτερα. Έχει μάλιστα καταπληκτικές ικανότητες στο να σκάβει βαθειές και μεγάλες σήραγγες. 
Το τρίχωμα της Meerkat μπορεί να είναι γκρι, καφέ και μαύρο- και μερικές φορές μπορεί να είναι και ασημί. Αυτό που την κάνει πιο ελκυστική είναι οι παράλληλες λωρίδες που εμφανίζονται στη ράχη της και εκτείνονται από την ουρά ως το σβέρκο της. Αυτές οι λωρίδες είναι μοναδικές για κάθε Meerkat και βοηθούν στον εντοπισμό τους μεταξύ τους σε απόσταση. 
Η διατροφή τους είναι κυρίως  έντομα, αλλά τρώνε και πολλά άλλα ζώα επίσης. Το μενού τους περιλαμβάνει σαύρες, φίδια, σκορπιοί, αυγά και μικρά θηλαστικά. Στην έρημο Καλαχάρι έχουν ανοσία στο δηλητήριο του σκορπιού που ζει εκεί. Στην πραγματικότητα δεν έχουν περίσσεια λίπους και επομένως πρέπει να αναζητούν τροφή κάθε μέρα. 
Το κάνουν αυτό σε ομάδες για ασφάλεια. Όσο τα υπόλοιπα κυνηγούν, υπάρχει πάντα ένας φρουρός σε επιφυλακή, κοιτάζοντας για εχθρούς. Αυτό το καθήκον είναι συνήθως μόνο για περίπου μία ώρα, ώστε ο φρουρός να μη μένει έξω από το κυνήγι για τα έντομα. Ο φρουρός ειδοποιεί τους υπόλοιπους ότι όλα είναι εντάξει κάνοντας έναν ήχο "μπιπ, μπιπ". Αν ο κίνδυνος πλησιάζει τότε φωνάζει όσο πιο δυνατά μπορεί ή σφυρίζει για να τους ειδοποιήσει να είναι προσεχτικοί ή να υποχωρήσουν. Τα μωρά ξεκινούν το κυνήγι όταν είναι περίπου τεσσάρων εβδομάδων και μαθαίνουν πώς να το κάνουν βλέποντας μια μεγαλύτερη Meerkat.
Το Meerkats είναι σε θέση να αναπαραχθεί όταν γίνει περίπου ενός έτους. Γεννά κατά μέσο όρο τρία μικρά και μπορεί να αναπαραγάγει οποιαδήποτε στιγμή του έτους.  Όταν τα κουτάβια είναι έτοιμα να αφήσουν το λαγούμι ολόκληρη η οικογένεια στέκεται γύρω για να τα αποχαιρετήσει. Δεν επιτρέπεται όλα τα meerkats σε μια γενιά  να ζευγαρώσουν. Υπάρχει στην κοινωνία τους ένα αρχικό ζευγάρι. Αυτοί είναι το κυρίαρχο αρσενικό και το θηλυκό και διατηρούν απολύτως το δικαίωμα να ζευγαρωθούν και να γεννήσουν. Οποιαδήποτε άλλα θηλυκά βρεθούν να εγκυμωνούν μπορούν να εκδιωχτούν. Ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί μόλις τα κουτάβια γεννηθούν το αρχικό θηλυκό θα τα σκοτώσει, συνήθως το συντομότερο δυνατόν, ακόμα κι αν τα κουτάβια συσχετίζονται μαζί της με κάποιο τρόπο. 
Τα meerkats ζουν στα μεγάλα δίκτυα των υπόγειων λαγουμιών που αφήνουν μόνο κατά τη διάρκεια  της ημέρας. Σε κάθε τέτοιο δίκτυο ζει μια αποικία που περιλαμβάνει κατά μέσο όρο είκοσι με τριάντα ζώα. Τα περισσότερα από τα meerkats σε μια αποικία συνδέονται με κάποιο τρόπο με το αρχικό ζευγάρι, αν και κάποιες φορές συμβαίνους περιστασιακές υιοθετήσεις περιπλανώμενων κουταβιών. 
Η εξαιρετικά κοινωνική συμπεριφορά τους τα κάνουν προσφιλή σε μας. Η συμπεριφορά τους, που ενσωματώνει συχνά παιχνίδια όπως η πάλη και ο αγώνας, τα κάνει αγαπητά στους ανθρώπους.  Εντούτοις,  ένα μεγάλο μέρος της φυσικής συμπεριφοράς τους μπορεί να μας παραξενέψει. Το meerkat παραμένει, ωστόσο, ένα από τα πιο προσφιλή αφρικανικά θηλαστικά.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου