Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επανέρχεται το «Πάμε σινεμά;» σε 65 σχολεία

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε σινεμά», επανέρχεται οκτώ χρόνια μετά τη διακοπή του, σε 65 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Εύβοιας, από τη νέα σχολική χρονιά.

Η
γνωριμία των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την τέχνη του κινηματογράφου και τα μυστικά της, είχε ξεκινήσει με το «Πάμε σινεμά» τα χρόνια 2000- 2004.

Φορέας υλοποίησής του ήταν τότε το
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας.

Το πρόγραμμα
τέθηκε ξανά σε λειτουργία εδώ και μια εβδομάδα και θα διαρκέσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και τη συνδρομή του δημοτικού σταθμού της Αθήνας 9,84, του δήμου Θεσσαλονίκης και του τηλεοπτικού σταθμού TV100.

Η δομή του «Πάμε σινεμά»,
παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια, όπως και ο στόχος του. Να συμβάλει στη δημιουργία «δύσπιστων» θεατών, με κριτική σκέψη απέναντι στα οπτικοακουστικά προϊόντα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος, Αντώνης Κιούκας.

Ο κ. Κιούκας ήταν
ένας εκ των σχεδιαστών του προγράμματος το 2000, σε συνεργασία με στελέχη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Πολιτισμού.

Στα
σχολεία, οι εκπαιδευτικοί με τη συνδρομή σκηνοθετών και άλλων ειδικοτήτων από το χώρο του κινηματογράφου, βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Το σχέδιο
περιλαμβάνει δύο προγράμματα, με κοινή δομή και προσανατολισμό, ένα για τα Δημοτικά Σχολεία και ένα για τα Γυμνάσια-Λύκεια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές
προμηθεύονται ενημερωτικά έντυπα, βιβλία και οδηγούς μελέτης και βλέπουν δύο κινηματογραφικές ταινίες με παρόμοιο θέμα αλλά διαφορετική αισθητική και αφηγηματική δομή.

Παράλληλα,
δημιουργούνται καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά εργαστήρια όπου οι μαθητές, συγκροτημένοι σε ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, ξεκινώντας από τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι το τελικό μοντάζ, με την προσφορά της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής (μηχανήματα, φώτα, σουίτα μοντάζ) και την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών.

Οι ταινίες των μαθητών θα προβληθούν στις
6 Μαίου, στον 5ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών «Πάμε Σινεμά;» ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση.

Το
κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 6 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα και επιθυμούν να συμμετάσχουν, τα έξοδα αναλαμβάνουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Την επαναλειτουργία του προγράμματος
χαιρέτισε την Τρίτη (21/2) εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και διά Βίου Μάθησης, ο Μιχάλης Κοντογιάννης, ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η δράση "Πάμε Σινεμά;"
ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα (1999-2004) και ελπίζουμε να έχει επιτυχία και στο καινούργιο του ξεκίνημα», δήλωσε ο ειδικός γραμματέας.

Πηγή: Nooz.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου