Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η γιορτή των αυλών 2012

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=3dcaebcb83&view=att&th=1396f555606f3bce&attid=0.5&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-_ualNlcEEx7fioFuCgAWY&sadet=1346233719933&sads=TC9lh3WFpoIQmNH1w_79JSFp8PE
Φέτος συμπληρώνονται 90χρόνια από την τραγωδία του μικρασιάτικου Ελληνισμού 1922 – 2012.
Στην μικρασιάτικη γη πριν την τραγωδία η ανάπτυξη του πολιτισμού ήταν ιδιαίτερη. Ο λόγος, η μουσική, το θέατρο, ο χορός είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην ζωή του ελληνικού στοιχείου. Όλα αυτά τα έφεραν μαζί τους και επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της ελληνικής κουλτούρας και ιδιαίτερα του λαϊκού πολιτισμού.

Στην πόλη μας εγκαταστάθηκε ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων απ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της μικρασιάτικης γης που ακόμα και σήμερα κρατούν άσβηστες τις μνήμες του ξεριζωμού και την προσπάθεια της επιβίωσης μέσα από πανάθλιες συνθήκες που τους καταδίκασαν οι ισχυροί της εποχής ντόπιοι και ξένοι.

Η καρδιά του προσφυγικού στοιχείου στην πόλη μας χτυπάει στην πλ. Ελευθερία και στις αυλές των προσφυγικών σπιτιών γύρω απ΄ αυτή αν και έχουμε πρόσφυγες και σε άλλα μέρη της πόλης.
Τιμώντας την πορεία την ιστορία και τον πολιτισμό αυτών των ανθρώπων που έχουν βάλει την δική τους σφραγίδα στην ιστορική πορεία της Πάτρας διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών «ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΛΩΝ»

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΥΛΩΝ 2012 ΤΕΤΑΡΤΗ
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 19.00

Οι αυλές γύρω από την πλ. Ελευθερίας (δηλ. τα εσωτερικά των οικοδομικών τετραγώνων) αποτελούσαν αλλά και σήμερα αποτελούν ζωτικούς χώρους για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν γύρω απ΄ αυτές. Οι περισσότερες αφημένες σε μια παράξενη εγκατάλειψη. Οι μνήμες παλιότερων εποχών ξεχασμένες, χαμένη η ιστορική συνέχεια, μίζεροι χώροι καταπατημένοι από την ανέχεια, την φτώχια αλλά παρ΄ όλα αυτά γραφικές, μελαγχολικές με μια δυναμική κρυμμένη πίσω από τα σπασμένα λαμπιόνια και τα ξύλα που στηρίζουν τα σύρματα για ν΄ απλώνουν τα ρούχα οι νοικοκυρές. Περιμένουν στωικά φωνές, τραγούδια, χορούς τα παιχνίδια των παιδιών για να ξαναζωντανέψουν.

Μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη που δεν πρέπει να την αφήσουμε στην τύχη της. Η σημερινές μας ενέργειες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν το αύριο της συγκεκριμένης περιοχής.
Με την ευκαιρία των 90χρόνων από την τραγωδία του μικρασιάτικου Ελληνισμού 1922 – 2012 σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών διοργανώνουμε «τη γιορτή των αυλών» ημέρα Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012.

1. Η γιορτή θα ξεκινήσει το απόγευμα στης 19.00 με παραδοσιακά παιχνίδια από παιδιά αλλά και μεγάλους που θα συμμετέχουν παιδιά της γειτονιάς των χορευτικών συγκροτημάτων αλλά και παιδιά απ΄ όλη την πόλη.

2. Θα συνεχίσουμε με διάβασμα παραμυθιών – αφηγήσεις όπως η γιαγιά στα εγγόνια και εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών ανάλογα τις δυνατότητες.

3. Η συνέχεια με χορευτικά συγκροτήματα από το Χορευτικό του Δήμου Πάτρας που θα γυρίζουν από αυλή σε αυλή. Αφού παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους θα συνεχίζουν με γλέντι μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου