Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη μέρα στο σχολείο και είσαι καινούριος δάσκαλος; Πώς να γνωρίσεις καλύτερα τους μαθητές του

Δραστηριότητα: Παρουσίασε τον εαυτό σου
Στόχοι: πρώτη γνωριμία, να ξεπεράσουν κάποιοι μαθητές τις αναστολές τους (καινούριος δάσκαλος - καινούιοι συμμαθητές), μια πρώτη ματιά στο γνωστικό τους επίπεδο, να κατανοήσουν ότι είναι μέλη της ίδιας ομάδας
 
Σε ένα κομμάτι 50Χ70 από χαρτί του μέτρου και λίγο πιο πάνω από τη μέση κόβετε μια οβάλ τρύπα (σε σχήμα και μέγεθος παιδικού προσώπου). Επάνω επάνω με χρωματιστό μαρκαδόρο τραβάτε μία γραμμή όπου και θα μπει ο τίτλος της παρουσίασης: Είμαι ο......... 
 
Ο μαθητής θα γράψει την επικεφαλίδα. Θα χρησιμοποιήσει την τρύπα ως πρόσωπο και θα συμπληρώσει τη ζωγραφιά ώστε να σχηματιστεί η εικόνα του (χέρια, σώμα, ρούχα, πόδια). Όταν τελειώσει  με τη ζωγραφιά του περνάτε από το τραπέζι του και σχεδιάζετε στην αφίσα του χρωματιστά ημικύλια. Σε κάθε ημικύκλιο θα γράψει πράγματα για τον ευατό του όπως δραστηριότητες που του αρέσουν, συμπάθειες, οικογένεια, τι επιθυμίες του και τι περιμένει από την καινούρια σχολική χρονιά που άρχισε.
 
Όταν τελειώσουν το έργο τους, τα παιδιά σηκώνονται όρθια, βάζουν το πρόσωπό τους στην τρύπα του χαρτιού και παρουσιάζουν στην τάξη τον ευατό τους. 
 
 
Ένας ωραίος τρόπος για να γνωρίσετε καλύτερα τους μαθητές σας, αλλά και αν υπάρχουν καινούρια παιδιά στην τάξη, μια ευκαιρία για να μάθουν περισσότερα για τους συμμαθητές τους και να βρουν πιο γρήγορα ένα φίλο με κοινά ενδιαφέροντα.
Επέκταση της δραστηριότητας: Μετά το τέλος της παρουσίασης μαζεύετε όλες τις αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές σας. Τυπώνετε ή μεγενθύνετε στο φωτοτυπικό ένα πορτρέτο τους και το κολλάτε στις τρύπες. Δένετε όλες τις αφίσες, τοποθετώντας μπροστά και πίσω χρωματιστό κανσόν και δημιουργείτε ένα μεγάλο βιβλίο (συζητήστε με τους μαθητές τι τίτλο θα του δώσετε π.χ. η ομάδα της Γ1). Μπορείτε να κολλήσετε το βιβλίο στον τοίχο μέσα στην τάξη ή ακόμα καλύτερα έξω από αυτήν όπου θα μπορούν να το θαυμάσουν όλοι και να τους δώσουν συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά. 
 
Δραστηριότητα 2 διδακτικών ωρών για παιδιά μικρών και μεσαίων τάξεων.  
 
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

3 σχόλια: