Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μια γιορτή για το περιβάλλον στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση για το περιβάλλον που διοργανώνουν αύριο Σάββατο 1 Ιουνίου (11.00 - 14.00) στο κέντρο της Πάτρας ο Δήμος Πατρέων και δεκάδες φορείς, οργανισμοί και εταιρείες της πόλης, με γενικό τίτλο «Μια γιορτή για το περιβάλλον».

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, για έναν ολοκληρωμένο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 5 Ιουνίου), με δράσεις και παρουσιάσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλους και που θα λάβουν χώρα στους πεζόδρομους της Ρήγα Φεραίου και της Παντανάσσης και στον Έσπερο της πλατείας Γεωργίου, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα της αξίας των συνεργασιών και της ομαδικής πρωτοβουλίας.
 
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός και οι αντιδημαρχίες Εθελοντισμού, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, η ΑΔΕΠ, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Πάτρας, οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και το γραφείο Ekvasis.
 
Οι δράσεις που θα γίνουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (από Γεροκωστοπούλου μέχρι Παντανάσσης) και στον πεζόδρομο της Παντανάσσης, θα περιλαμβάνουν:
 
  • Παρουσίαση προγραμμάτων της ΑΔΕΠ για το Παναχαϊκό Όρος, το νερό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Παρουσίαση δομών αλληλεγγύης Δήμου Πατρέων (Τράπεζα Χρόνου, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Συσσίτιο)  
  • Παρουσίαση του σχεδίου δημιουργίας ποδηλατόδρομων στην Πάτρα 
  • Σταντ δωρεάν ενοικίασης ποδηλάτων και εξοπλισμού για ενήλικες από την IDEAL BIKES
  • 6ο ΑΚΜΗ ECO FESTIVAL. Σπουδαστές από τα Tμήματα γραφιστικής, παιδαγωγικών, αισθητικής, κομμωτικής, σεφ, διακοσμησης, δημοσιογραφίας και styling του ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσιάζουν περιβαλλοντικές δράσεις (οικομαγειρέματα, παρουσίαση αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, body painting με φυσικά υλικά, face painting, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, καλλιτεχνικά χτενίσματα, διανομή της εφημερίδας Eco News).
Ειδικά για τα παιδιά, οι εκδηλώσεις στον πεζόδρομο θα περιλαμβάνουν:
 
  • Συνάντηση συγγραφέων των εκδόσεων Πατάκη με μικρούς αναγνώστες τους, με διαδράσεις και οικοπαιχνίδια. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Με το ποδηλατό μου αρχηγό, το αυτοκίνητο νικώ» (Βαγγέλης Ηλιόπουλος) και «Πλανόδιο Πάρκο» (Αντώνης Παπαθεοδούλου).
  •  Έκθεση παιδικού βιβλίου για το περιβάλλον

Παράλληλα στον Έσπερο της πλατείας Γεωργίου θα φιλοξενηθούν εκθέσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος από το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Φορέα Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού Βουραϊκού, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, έκθεση αφίσας από τους σπουδαστές γραφιστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, έκθεση χρηστικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά από το β.λ.ε.π.ο. και ειδικό πρόγραμμα προσέγγισης των μικρών παιδιών με το ποδήλατο μέσα από το παιχνίδι.

Στην πλατεία Γεωργίου θα λειτουργεί σταθμός δανεισμού ποδηλάτων για κυκλοφορία στην πόλη από την IDEAL BIKES, ενώ καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, καμπάνια που πραγματοποιεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας ενώ τα παιδικά τμήματα του χορευτικού τμήματος θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στο τέλος των δράσεων.

Την υποστήριξη της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι: Βιολογικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών, Φορέας Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού Βουραϊκού, Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, Oμάδα Έψιλον Δήμου Πατρέων, Εκδόσεις Πατάκη, ΙDEAL BIKES, Τίγκας Art Sound Vision & Light, Agrosiv.
 
Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου