Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο - Ένα καταπληκτικό βίντεο που εξηγεί πώς κατασκευάστηκε το Ευπαλίνειον όρυγμα

Όποιος πηγαίνει στη Σάμο και επισκέπτεται το Ευπαλίνειον όρυγμα μένει με το στόμα ανοιχτό. Γιατί δεν είναι μια απλή και τυχαία σήραγγα. Αρκεί κανείς να σκεφτεί εκείνη τη στιγμή τρία πράγματα: ότι βρίσκεται κάτω από ένα βουνό, ότι ανοίχτηκε συγχρόνως από δύο μεριές και τελικά τα δύο κομμάτια συναντήθηκαν χωρίς να αποκλίνουν εκατοστό και το κυριότερο, ότι όλες αυτές οι εργασίες έγιναν με σφυρί και καλέμι! Τη σήμερον ημέρα πολλά τέτοια έργα γίνονται με σύγχρονα μηχανήματα και βγαίνουν λειψά.....

Τέλος πάντων το καταπληκτικό αυτό έργο το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί η Σάμος στην εποχή υπέφερε από μεγάλη έλλειψη νερού και γιατί θεωρούσε τον Ευπαλίνο έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του. Το Ευπαλίνειον όρυγμα, έχει μήκος περίπου 1 χλμ. και διατομή περίπου 1,75 x 1,75 μ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη. 

Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εάν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος.

Την κατασκευή αυτού του φοβερού έργου εξηγεί με ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ βίντεο ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) Θεοδόσης Π. Τάσιο (σενάριο, κείμενα, εικόνες, αφήγηση και διεύθυνση της ταινίας δικά του). Τη σκηνοθεσία και το 3D animation έκανε ο Γιώργος Πολύζος ενώ τη σύνθεση σκηνών, το μοντάζ και τη μίξη ήχου επιμελήθηκε ο Νικήτας Μήκας. Η αφήγηση γίνεται από τον ηθοποιό Λαέρτη Μαλκότση και τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου