Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στα χρόνια της κρίσης

Το Καραμανδάνειο νοσοκομείο παίδων είναι το τρίτο παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του περίπου 80 χρόνια πριν σε μια περίοδο η οποία σφραγίζεται από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που οδηγεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929 θα πλήξουν και την Ελλάδα, οδηγώντας την σε χρεοκοπία το 1932 από κρίση χρέους και προκαλώντας ατμόσφαιρα πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής αναταραχής. 
 
Ο Δωρητής τότε αποφάσισε να χαρίσει την περιουσία του και να δημιουργήσει ένα Παιδιατρικό Νοσοκομείο, βλέποντας πως το μέλλον του τόπου, τα παιδιά, θα έπρεπε με οποιοδήποτε κόστος να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μερίμνησε όμως «Εάν το κράτος ήθελε παρέμβει ή άλλη τις αρχή είς την διαχείρησην της περιουσίας του Ιδρύματος ή ήθελεν επιχειρήσει ν’ αλλοιώσωσι τον σκοπόν του Ιδρύματος τούτου ή την χρήσιν αυτού ανακαλώ τα κληροδοτούμενα ποσά και αστικά του κτήματα και διατάσσω όπως ολόκληρα τα κληροδοτούμενα ποσά και αστικά του κτήματα επί τω σκοπώ ον ώρισα περιέρχονται αυτοδικαίως και τελεσιδίκως άπαντα εις τους αδιαθέτου κληρονόμους μου».
 
Τα χρόνια πέρασαν το Νοσοκομείο πέρασε από διαφορές μορφές (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ) και τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΥ το 1983, ενώ με τις αλλαγές των οργανισμών επιτεύχθηκε το 2011 η διατήρηση της αυτοτέλειας του και η μείωση των κλινών του μόνο κατά τρεις, από 100 σε 97. 
 
Αυτό όμως που πέτυχε το Καραμανδάνειο τα τελευταία τρία χρόνια στηριζόμενο στην δουλειά του προσωπικού του, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και για τις άλλες δομές υγείας τόσο της περιοχής, όσο και γενικότερα. Ακολουθώντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ορατά τα πρώτα σημάδια της Κρίσης, κατάφερε να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα σε προσωπικό, ιατρικό (καλύφθηκαν όλες οι θέσεις των ιατρών που είχε διεκδικήσει η ΟΕΝΓΕ από το ΥΥΚΑ το 2009 με χρόνο ρεκόρ για τους διορισμούς 1,5-2μήνες) και νοσηλευτικό-μια επάρκεια που αποτελεί παράδειγμα για την αναλογία ασθενών και νοσηλευτικού προσωπικού-. 
 
Επίσης πέτυχε να περάσει από ελλειμματικούς ισολογισμούς, το 2009 και το 2010 770.000 και 556.000 ευρώ αντίστοιχα, σε πλεονασματικούς το 2011 και το 2012 95.000 και 805.000 ευρώ αντίστοιχα (ίσως το μοναδικό Πανελλήνια). 


Τα αίτια της αποδοτικότητας του Νοσοκομείου οφείλονται σε μια σειρά από ενέργειες –πλήρης μηχανοργάνωση, γεννόσημα 85%, αύξηση του κύκλου εργασιών, βεβαίωση όλων των νοσηλίων και είσπραξη τους από τα ταμεία κα-. Το νοσοκομείο επίσης έχει πληρώσει όλες τις οφειλές του μέχρι το τέλος του 2012, ενώ για το 2013 έχει πληρώσει το 35% των οφειλών του. 
 
Και όλα αυτά ενώ πρόσθεσε δυο νέες δομές στην λειτουργία του, το ΚΦΙΑ Πάτρας και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, σε κτίριο που αποτελεί κόσμημα τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και για την λειτουργία και το έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα παραμένει σε όλες τις εκθέσεις του ΥΥΚΑ και της ΕΣΔΥ ανάμεσα στα πιο αποδοτικά και με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας Πανελλαδικά. 
 
Όλα αυτά τα αναφέρω για να δείξω την δυναμική που μπορεί να έχει ένα Δημόσιο Νοσοκομείο του ΕΣΥ, αν λειτουργήσει με στρατηγικό σχεδιασμό απερίσπαστο από ποικίλες παρεμβάσεις.
 
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και κατανόησης από την πλειοψηφία του προσωπικού ότι έπρεπε το Νοσοκομείο να λειτουργήσει και να δείξει την δυναμική του μακριά από μικροπολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις (πάντα θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
 
Με τον παραπάνω τρόπο λειτουργίας λοιπόν θα σταματήσουν κάποιοι να εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση και την απογοήτευση του κόσμου και να τον παρασύρουν σε ακραίες φασιστικές επιλογές στη λογική που λέει ότι, αφού το κράτος, η πολιτεία, αδυνατεί να λειτουργήσει, θα τα λειτουργήσουμε εμείς με συνοπτικές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε και τον προοδευτικό εκφασισμό της Ελληνικής Κοινωνίας, που σε ένα μεγάλο μέρος του οφείλεται στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αυτοκαθαρθεί και να εμπνεύσει ένα όραμα στον Ελληνικό Λαό. Δυστυχώς το αυγό του φιδιού δεν εκκολάπτεται πλέον στην Ελληνική κοινωνία, αλλά έσπασε και δείχνει το πρόσωπο του με ότι αυτό συνεπάγεται και στον τομέα της υγείας. Η θλίψη, η απογοήτευση, η αγανάκτηση, η οργή και η τάση για εκδίκηση εκδηλώνεται πάνω σε δίκαιους και άδικους όπως φαίνεται και από ιατρικές μελέτες. 
 
Ας είναι λοιπόν το Καραμανδάνειο ένα παράδειγμα σωστής λειτουργίας που μπορεί να αποτελέσει φάρο για τα επόμενα χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 
Γιάννης Γιαννακόπουλος
Διοικητής Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων 

Πηγή:  dete.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου