Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κλείνει και η Τριάντειος

"Λουκέτο" μπαίνει στην ιστορική σχολή της Τριαντείου, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των μεγάλων χρεών της σχολής. Τα 150 παιδιά που φοιτούσαν στη Σχολή και αποκτούσαν Τεχνική Εκπαίδευση, βρίσκονται μετέωρα.

Να σημειωθεί πως η Τριάντειος ιδρύθηκε το 1926 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927, αρχικά ως ημερήσια και νυκτερινή και αργότερα μόνο ως νυκτερινή. Υπήρξε κληροδότημα του ευεργέτη της Πάτρας, Θεόδωρου Τριάντη, ο οποίος από το 1911 δώρισε μεγάλη κτηματική περιουσία για την κατασκευή και λειτουργία της Σχολής, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο, για την τεχνική εκπαίδευση.

Στη σχολή γίνονταν δεκτοί μαθητευόμενοι τεχνίτες με απολυτήριο εξατάξιου δημοτικού σχολείου. Λειτουργούσαν τρία τμήματα, στα οποία φοιτούσαν 80 έως 100 μαθητές: α) Τμήμα ηλεκτροτεχνίας, β) Τμήμα μηχανοτεχνίας, και γ) Τμήμα γενικού σχεδίου.  Λειτουργούσαν, επίσης, ηλεκτροτεχνικό εργαστήριο και εργαστήριο πλαστικής.


Η Σχολή, στην πορεία του χρόνου ονομάστηκε «Τριάντειος Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή» και λειτουργούσε ως ιδιωτικό εσπερινό επαγγελματικό λύκειο. Από τα θρανία της έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές, που αργότερα διέπρεψαν στους κλάδους τους, καθώς πριν την εμφάνιση της ανώτερης και ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης στην χώρα, η Τριάντειος ήταν μία από τις ελάχιστες τεχνικές σχολές στην Ελλάδα.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου