Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Επιστολή Φίλια για τον καθαρισμό των σχολείων

To θέμα  του καθαρισμού των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης θέτει με   επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Παιδείας κκ. Μιχελάκη και Αρβανιτόπουλο ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας του Δήμου Πατρέων Ανδρέας Φίλιας. 
 
Ο κ. Φίλιας ζητά να λυθεί άμεσα  ζήτημα του καθαρισμού των σχολείων και να ενημερωθούν έγκαιρα οι Δήμοι της χώρας, αλλά και τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
« Αξιότιμοι κύριοι,
 
Θα θέλαμε να θέσουμε υπ' όψιν σας ένα θέμα υψίστης σπουδαιότητας που αφορά στην καθαριότητα των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
 Όπως σας είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/02.10.2008 τεύχος Α') «Ο καθαρισμός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις,   μπορεί να  ανατίθεται   σε καθαριστές -  καθαρίστριες   ή   συνεργεία   καθαρισμού  με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας ενός διδακτικού έτους».
 
Επίσης ο Ν.  4076/12  (ΦΕΚ 159/10.08.12 τεύχος Α' ) περί ρυθμίσεων θεμάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων διατάξεων, κεφάλαιο Β' , άρ. 6, ορίζει ότι: «γ.i)Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου της παραγράφου 5 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 (Α' 1001), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταρτίζονται για τα διδακτικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των διατάξεων αυτών .ii) Από την έναρξη του διδακτικού έτους 2013-2014 και εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων  δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορεί να καλυφθούν με συμβάσεις, που  καταρτίζονται   από  τους οικείους    δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»
 
Δυστυχώς, παρόλο που οι Δήμοι στην πλειονότητά τους έχουν φροντίσει εμπρόθεσμα να αποστείλουν στον ΑΣΕΠ τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων για έγκριση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης  έργου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών τους μονάδων σε καθαριότητα, έως και σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.  
 
Επειδή η σχολική χρονιά σε λίγες ημέρες ξεκινάει χωρίς τα σχολεία να είναι καλυμμένα στην πλειονότητά τους με προσωπικό καθαριότητας.
Επειδή  η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σοβαρά η υγιεινή των σχολείων.
Επειδή η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στα σχολεία συνεπάγεται την σκανδαλώδη αύξηση επιδημιών και ξεχασμένων ασθενειών, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που διατρέχουν μαθητές και δάσκαλοι είναι σοβαροί και μεγάλοι.
Επειδή η υγιεινή και η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και όλης της κοινωνίας.
Επειδή σ' αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας η εκπαίδευση των παιδιών μας μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι το μοναδικό , ίσως, στήριγμα στο οποίο μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.
 
Επειδή το πρόβλημα είναι υψίστης σημασίας, 
Παρακαλούμε όπως λυθεί άμεσα το ζήτημα του καθαρισμού των σχολείων και να ενημερωθούν έγκαιρα οι Δήμοι της χώρας, αλλά και τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για το τι μέλλει γενέσθαι.»
 
Πηγή: ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου