Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Μαθήματα Δημοκρατίας

του Δημήτρη Σολομωνίδη

Αυτό που συνέβη στη Βρετανία είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας. Μπορεί να κατηγορούμε για πολλά τους Βρετανούς (ευγένεια στις δημόσιες υπηρεσίες, συχνή βροχή, ακριβές ομπρέλες κτλ) αλλά μας δίδαξε δημοκρατία. Με τη χτεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αγγλίας τέθηκε ένα τέλος στην κίνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να συμμετέχει σε μια επίθεση κατά της Συρίας. 

Δεν θα σταθώ στο γεγονός αν θα έπρεπε να συμμετάσχει σε μια πιθανή επίθεση, αλλά ότι τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για τη χώρα τους. Όπως φάνηκε ούτε πριν από την ψηφοφορία υπήρχαν πιέσεις από αντιπροσώπους των κομμάτων ή δημοσιογράφων προκειμένου να ψηφίσουν κάτι συγκεκριμένο ούτε μετά την ψηφοφορία υπήρχαν διαγραφές ή διαθεσιμότητα στελεχών επειδή επέλεξαν κάτι διαφορετικό. 

Αυτό θα το ονόμαζα «ψηφίζω κατά συνείδηση», διότι αν πρέπει να ακολουθήσω μια κομματική γραμμή τότε η συνείδηση πάει περίπατο, όπως επίσης και το καλό του τόπου.

Επίσης κάτι που είδα να θριαμβεύει είναι η κοινή λογική. Δηλαδή το αν θα συμμετάσχουμε σε έναν πόλεμο που δεν απειλεί άμεσα τα σύνορά μου και εφόσον έχω επιλεχθεί να ηγηθώ ενός δημοκρατικού κράτους ρωτώ τους αντιπροσώπους και εκ των υστέρων σέβομαι τις αποφάσεις τους. Δεν καταφεύγω σε πολιτικά τεχνάσματα προκειμένου να επιβάλω αυτό που θεωρώ σωστό ακόμη και αν είμαι πρωθυπουργός, διότι είμαι άνθρωπος και όχι θεός για να έχω συνεχώς δίκιο.

Βέβαια εμείς ως χώρα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη προκειμένου να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Πηγή:  protagon.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου