Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Tα πρώτα "Steve Jobs" σχολεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την Τετάρτη στην Ολλανδία.


Τα πρώτα επτά "JobsSchools Steve" άνοιξαν επίσημα τις πόρτες τους στις Κάτω Χώρες, την Τετάρτη, ξεκινώντας ένα φιλόδοξο πείραμα στην εκπαίδευση του παιδιού, όπου τα iPad της Apple είναι το κυρίαρχο εργαλείο της μάθησης και το κομβικό σημείο για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες των μαθητών.
Όπως αναφέρει η AppleInsider τον Ιούλιο, τα λεγόμενα "JobsSchools Steve" λειτουργούν κάτω από μια εντελώς νέα φιλοσοφία που βάζουν την τεχνολογία - δηλαδή της Apple την τεχνολογία - στην καρδιά της τάξης. Αντί για βιβλία, άκαμπτα ωράρια και εξαιρετικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές έχουν ένα φορητό «εικονικό σχολείο» που αποτελείται από ένα ενιαίο iPad φορτωμένο με εξειδικευμένες εφαρμογές.


Ο οργανισμός O4NT (Education For A New Time), που αναπτύσσει τις αρχές πίσω από τη μέθοδο διδασκαλίας, άνοιξε τα πρώτα τέτοια 7 σχολεία στις πόλεις Sneek, Breda, Almere, Emmen, HEENVLIET και Άμστερνταμ. Το "Master Steve JobsSchool" στη Sneek και το "Steve JobsSchool Breda" ενσωματώνουν το iPad με γνώμονα το αναλυτικό πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις, ενώ τα άλλα 5 σχολεία θα το ενσωματώσουν στις χαμηλότερες τάξεις πρώτα επεκτείνοντας τη χρήση του προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον O4NT, αυτή η μοναδική μέθοδος διδασκαλίας είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την επίτευξη των 58 βασικών στόχων που ορίζονται από το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας


Ο O4NT έχει αναπτύξει και μια σουίτα εφαρμογών για γονείς και εκπαιδευτικούς που μπορούν να τη χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν δυναμικά την πρόοδο του παιδιού. Στην πραγματικότητα, ο O4NT αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως «προπονητές», των οποίων ο κύριος ρόλος τους στην τάξη είναι να προσφέρουν υποστήριξη στις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες ενός παιδιού και όχι να μεταδώσουν την καινούρια γνώση. 
Η αλληλεπίδραση των μαθητών στο σχολείο είναι ζωτικής σημασίας, αλλά τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της εμπειρίας στα Steve JobsSchools είναι εικονική. Ένα καλό παράδειγμα είναι το "sCoolSpace," μια εικονική σχολική αυλή, όπου οι μαθητές μπορούν να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν στον ψηφιακό χώρο. Οι προπονητές και οι μαθητές έχουν τα δικά τους προσωπικά avatars ο καθένας και επικοινωνούν ψηφιακά μέσω FaceTime, Skype και instant messaging!
Βέβαια δεν είναι όλη η ζωή ενός μαθητή κολλημένη σε ένα tablet (αν και έτσι μου φαίνεται εμένα). Ανάλογα με το πρόγραμμά τους οι μαθητές παρακολουθούν διάφορα αντικείμενα σε συγκεκριμένες θεματικές αίθουσες όπως γλώσσα, μαθηματικά, φυσικά, γυμναστική, που όμως τι χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλα; Το βρήκατε: iPad της Apple!

Και όχι μόνο αυτά: Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθούν τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού με το "iDesk Learning Tracker", το οποίο παρέχει ιστορικό για το πόση ώρα ένα παιδί ασχολήθηκε με μία εφαρμογή, σε ποιο επίπεδο έφτασε ή πού ακριβώς χρειάζεται βοήθεια. Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συγκρίνει την πρόοδο του μαθητή σε σχέση με κάποιον άλλον, ή κατά μέσο όρο για τα παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Επειδή τα iPad με το πρόγραμμα σπουδών είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν όχι μόνο τις διακοπές τους, αλλά ακόμη και το σχολικό ωράριο που βολεύει το παιδί και την οικογένειά τους. Γιατί θυμηθείτε: ο δάσκαλος πλέον σε αυτό το σχολείο δεν παραδίδει. Απλώς υποστηρίζει και βοηθά στη δύσκολη στιγμή. 


Και έχει κι άλλο: Τα Steve JobsSchools παρέχουν την εφαρμογή  "TikTik sCoolTool" η οποία είναι ημερολόγιο. Με αυτό καταγράφονται οι χρόνοι άφιξης στο σχολείο του καθενός και οι μαθητές είναι σε θέση να δουν τι έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα, ή να δημιουργήσουν οι ίδιοι συμβάντα.  Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν φυσικά πρόσβαση στο ημερολόγιο για τους σκοπούς της παρακολούθησης και διαχείρισης

. 
Και φυσικά με στόχο τη βελτίωση της μεθοδολογίας του προγράμματος τα πάντα μέσα στα  Steve JobsSchools καταγράφονται ψηφιακά.....

Λοιπόν; Πώς σας φαίνονται εσάς τα Steve JobsSchools;

Πηγή: appleinsider.com
Φωτό: MICHAEL KOOREN/REUTERS
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου