Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Γνωρίστε την ελληνική εταιρεία που πήρε βραβείο καινοτομίας για τις μπρικέτες της

Εσείς ξέρετε τις είναι οι μπρικέτες; Εγώ δεν ήξερα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, που με ευχαρίστηση έμαθα ότι μια μικρή εταιρεία στην Καλαμάτα κέρδισε την πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου χάρη σ' αυτές. 

Οι μπρικέτες λοιπόν, είναι πυρηνοκάρβουνα για μπάρμπεκιου από κουκούτσι ελιάς!

Η εταιρεία που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Βασίλης & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ και απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «μικρών οργανισμών». Αν και υπάρχει από το 1968, άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή μπρικετών από το 1992. Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Σήμερα πλέον, αποτελεί μία μονάδα παραγωγής πυρηνοκάρβουνου υψηλών προδιαγραφών με τη χρήση ως καύσιμης ύλης του πυρηνόξυλου και με ετήσια παραγωγή περίπου 700 τόνων. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου, το πυρηνόξυλο, καίγεται ατελώς. Τα υπολείμματα της καύσης δεν διατίθενται σαν απόβλητα στο περιβάλλον, αλλά αναμιγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου (μπρικέτες).

Βραβεύτηκαν επίσης οι εξής εταιρείες και οργανισμοί: HR Βjörkmans Εntrémattor AB (Σουηδία), Sächsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).

Οπως τονίστηκε, όλοι οι νικητές διακρίθηκαν, επειδή εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση σε μια οικονομία ανακύκλωσης με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία του ευρωπαϊκού προγράμματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.


Φέτος ήταν υποψήφιοι 29 εταιρείες και φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δημαρχείο του Ανόβερου, στο πλαίσιο της έκθεσης «πράσινης» τεχνολογίας Industrial GreenTec Fair.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου