Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Έχει το παιδί σας σοβαρή μορφή δυσλεξίας; Ε, και;

Και αυτό το παιδί για το οποίο θα σας μιλήσουμε παρακάτω είχε μια βαριά μορφή δυσλεξίας με αποτέλεσμα να μείνει τελείως αναλφάβητο. Μάλιστα παράτησε το σχολείο στα 14 και σήμερα δεν μπορεί να διαβάσει καν τα μέιλ του. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας! Ω, ναι! Ο λόγος για τον Κύπριο Ανδρέα Παναγιώτου. Δύναμη ψυχής και εξυπνάδα απεριόριστη.




«Η απληστία είναι μια θετική δύναμη, αρκεί να ξέρει κανείς να τη διαχειρίζεται σωστά». Ο άνθρωπος που στηρίζει την επιχειρηματική του πρακτική στο συγκεκριμένο μότο ονομάζεται Ανδρέας Παναγιώτου, είναι μόλις 45 ετών, εκτιμάται πως διαθέτει περιουσία άνω των 400 εκατ. λιρών και, σύμφωνα με τους «Sunday Times», βρίσκεται στη 273η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Βρετανούς. Ο ίδιος, πάντως, διαφωνεί και δηλώνει πως η αξία της εταιρείας του, της Ability Group, ξεπερνάει σήμερα τα 725 εκατ. λίρες, την ώρα που τα δάνειά της δεν υπερβαίνουν τα 200 εκατ. Συνεπώς «κοστολογεί» εαυτόν κάπου ανάμεσα στα 490 και 525 εκατ. λίρες. Ο ίδιος συμπληρώνει πως, εκτός από μια βίλα και μερικά «παιχνίδια», όπως μια Rolls Royce και ένα σκάφος, στην τσέπη του δεν βάζει ούτε μία λίρα. «Ο,τι βγάζουμε τα επανεπενδύουμε στη δουλειά», λέει.

O Ανδρέας Παναγιώτου δεν ξεχωρίζει μόνο για την επαγγελματική του φιλοσοφία. Στην πραγματικότητα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αυτοδημιούργητου πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά παγκοσμίως. Και είναι σίγουρα ο μοναδικός κροίσος σε όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει ούτε καν τα e-mail του, αφού είναι αναλφάβητος! Κυριολεκτικά, καθώς εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 του, χωρίς μέχρι τότε να έχει μάθει να διαβάζει, καθώς έπασχε από μια βαριάς μορφής δυσλεξία που δεν διαγνώστηκε παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά. Μέχρι τότε, όμως, είχε λύσει το εν λόγω πρόβλημα: προσέλαβε γραμματέα που του διαβάζει τα πάντα και ο ίδιος τα αποστηθίζει αυτόματα, φωτογραφικά, σχεδόν σε χρόνο μηδέν...

Εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 και ανέδειξε το ταλέντο του στο καθαριστήριο του πατέρα του, το οποίο μετέτρεψε σε αλυσίδα πριν καν κλείσει τα 20! Σήμερα διαθέτει αεροσκάφος, γιοτ, βίλες και πανάκριβες Rolls Royce, «κοστολογεί» τον εαυτό του 500-525 εκατ. στερλίνες, αλλά ακόμα δεν μπορεί να διαβάσει ένα e-mail. Και λοιπόν;


Λατρεύει το μποξ




Ο ίδιος είναι γιος Κυπρίων μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι διατηρούσαν ένα μικρό στεγνοκαθαριστήριο ρούχων στο ανατολικό Λονδίνο, όπου κλήθηκε να δουλέψει ο νεαρός Ανδρέας στα 16 του χρόνια και αφού προηγουμένως είχε εγκαταλείψει το σχολείο. Παράλληλα, όμως, έπαιζε μποξ και μάλιστα κατάφερε να κερδίσει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας στην κατηγορία του. Η πυγμαχία υπήρξε πάντα η μεγάλη αγάπη του.

Σύντομα ανέλαβε τα ηνία του καθαριστηρίου αντικαθιστώντας τον πατέρα του και ανακάλυψε πως έχει επιχειρηματικό ταλέντο. Ο,τι κέρδιζε, το επένδυε, αγοράζοντας αρχικά μικρά καταστήματα σε διπλανές γειτονιές -έφτασε να λειτουργεί παράλληλα έξι καθαριστήρια στο ανατολικό Λονδίνο- και στη συνέχεια τα μικρά διαμερίσματα που βρίσκονταν πάνω από τα καταστήματά του. Ο ίδιος θυμάται πως το πρώτο κτίριο που αγόρασε ήταν αυτό στην περιοχή Εϊντζελ, στην οδό Chapel Market 15. Του κόστισε 145.000 λίρες και άλλες 90.000 η ανακαίνισή του. Δανείστηκε τα 3/4 του ποσού και τα υπόλοιπα τα έβαλε από την τσέπη του. Με αυτά έφτιαξε ένα κατάστημα και τέσσερα διαμερίσματα, τα οποία νοίκιασε σχεδόν αμέσως. Σήμερα η αξία του κτιρίου υπολογίζεται σε 1,75 εκατ. στερλίνες. Αυτή ήταν μια καλή απόδειξη πως ο Ανδρέας ήταν γεννημένος για αγοραπωλησίες ακινήτων και είχε ένα μοναδικό χάρισμα να εντοπίζει τις περιοχές της πόλης που σύντομα θα εξελίσσονταν στα hot spots όπου όλοι ήθελαν να μετακομίσουν. Αρχισε να αγοράζει, να ανακαινίζει και να μεταπουλά ή να νοικιάζει δεκάδες διαμερίσματα, καταστήματα και κτίρια γραφείων. Μεταξύ αυτών και δύο κτιριακά συγκροτήματα με υπερπολυτελή διαμερίσματα, συνολικά πάνω από 1.200 κατοικίες, στην περιοχή-φιλέτο του Κανάρι Γουάρφ, στον ποταμό Τάμεση.

Σήμερα ο μίστερ Αντι θεωρείται ο άνθρωπος που ρυθμίζει την αγορά ακινήτων στη Βρετανία. Μέσω του ομίλου Ability, τον οποίο σύστησε το 2006, έχει μέχρι τώρα εμπλακεί στην αγοραπωλησία 7.000 κατοικιών και εμπορικών χώρων. Το 2006 επένδυσε περί τα 150 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη και έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε να επενδύσει σε ξενοδοχεία. Πλέον διαθέτει 7 υπερπολυτελή ξενοδοχεία, με πιο πρόσφατο απόκτημα το «Waldorf Astoria Syon Park Hotel» στην καρδιά του Λονδίνου.

Τελευταίο του χτύπημα, το πωλητήριο που έβαλε σε μια βίλα στην πιο ακριβή οδό του Λονδίνου, την Bishops Avenue, στο Χάμπστεντ. Ο λόγος για το ακριβότερο ακίνητο στο Λονδίνο, για μια έπαυλη που χτίστηκε αρχικά το 1910, που ο Αντι την αγόρασε και την ανακαίνισε δαπανώντας συνολικά 40 εκατ. λίρες και το πωλητήριο που της έβαλε έγραφε 100 εκατ. λίρες. Οσον αφορά στην προσωπική του ζωή, κατοικεί σε μία έπαυλη 8.000 τ.μ. στην Bishops Avenue και διαθέτει έναν στόλο πανάκριβων αυτοκινήτων, τρία ιδιωτικά αεροσκάφη και ένα γιοτ. Εχει κάνει δύο γάμους και είναι πατέρας πέντε παιδιών.
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου