Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής των δασκάλων του εξωτερικού

Αντισυνταγματική κρίθηκε, φίλοι μου, όπως μαθαίνω από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολόγηση του ειδικού επιμισθίου (επιδόματος) που λαμβάνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά μην παίρνετε και πολύ θάρρος, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις η απόφαση πρέπει να περάσει από 40 κύματα και 200 ολομέλειες για να καταλήξει...


Το ύψος του ειδικού  αυτού  επιμισθίου  καθορίζεται ανάλογα  με την χώρα που θα αποσπαστεί ο κάθε δάσκαλος και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν.

Το επίμαχο επίδομα χορηγείται στους δασκάλους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης που υπάρχει  σε κάθε χώρα της αλλοδαπής.

Δηλαδή, όπως αναφέρει η υπ΄  αριθμ. 1164/2014 απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εν λόγω επίδομα χορηγείται προς κάλυψη των δαπανών, στις  οποίες οι δάσκαλοι  υποβάλλονται λόγω της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί στο εξωτερικό.

Κατά συνέπεια αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι το επίμαχο επίδομα σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού. Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 22 του νόμου 2954/2001.

Επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική  η φορολόγησή του καθώς επιβλήθηκε αναδρομικά. Όμως λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

 

Πηγή:  http://www.protothema.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου