Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Χαρίζουν ύπουλα τα δάση σε καταπατητές. Υπογράψτε την έκκληση του AVAAZ για την προστασία των δασών μας

Και ενώ επικρατεί πολιτικός παροξυσμός για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, νέο νομοσχέδιο προσπαθούν να περάσουν από την πίσω πόρτα, που δίνει κίνητρα σε φιλόδοξους εμπρηστές να κάψουν τα δάση και μετά να τα αγοράσουν από το Κράτος για να τα εκμεταλλευτούν ιδιώτες! Το εν λόγω νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης. Να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι. Υπογράψτε την έκκληση του AVAAZ για την προστασία των δασών μας και διαδώστε το σε φίλους και γνωστούς. Μέλη και συνεργάτες του Avaaz θα παραδώσουν τις υπογραφές μπροστά στα ΜΜΕ πριν τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου. 



Η καταγγελία έρχεται από τη WWF.GR:


Τι χειρότερο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο;

  • Για πρώτη φορά στα χρονικά, αφαιρεί την προστασία από δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Μετά, οι ταλαιπωρημένες αυτές εκτάσεις προσφέρονται σε άλλους σκοπούς, όπως γήπεδα γκολφ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες. Έτσι, δίνεται κίνητρο στον επίμονο και υπομονετικό εμπρηστή.
  • Καταργεί τους δασικούς χάρτες ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, αφού επιτρέπει την αναθεώρησή τους και δίνει τη δυνατότητα να διαγράφονται δάση. Διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να αφήνει το δικαίωμα στον πολίτη να τις αμφισβητήσει.
  • Αλλάζει και πάλι τις «κόκκινες γραμμές» για τη νομιμοποίηση παρανομιών: επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις.
  • Σε συνέχεια της μεγάλη λίστας νομιμοποιήσεων του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προσθέτει αυθαίρετους ιερούς ναούς και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης), καθώς και «κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

Πριν μερικούς μήνες, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεπουλήσει τις Ελληνικές παραλίες, 150.000 από εμάς ενώσαμε τις φωνές μας και δημιουργήσαμε μια πρωτοφανή διαδικτυακή κατακραυγή που ξεσκέπασε το σκάνδαλο, δημιούργησε διεθνής θύελλα αντιδράσεων κι ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Έτσι σώσαμε τις παραλίες μας – και τώρα μπορούμε να το επαναλάβουμε για να σώσουμε τα δάση μας, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Υπογράψτε την έκκληση του AVAAZ για την προστασία των δασών μας και διαδώστε το σε φίλους και γνωστούς.

Μάθετε περισσότερα: http://www.wwf.gr/crisis/dasiko-winter-2014
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. ωραια υπογραφω!
    η αναπτυξη απαιτει θυσιες.θελω να δω πως θα ζησουμε χωρις οξυγονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή