Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ραδιοφωνικό σχολείο

Κάθε μέρα, η 6χρονη Angela Kamara πηγαίνει στο σχολείο απλώς ανοίγοντας το ραδιόφωνό της. Είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά στην Σιέρα Λεόνε που δεν παρακολουθεί μαθήματα από τον Ιούλιο και αυτό γιατί η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα.
 

Angela Kamara, 6 years old, takes a lesson from the radio. - Tolu Bade/Courtesy of UNICEF

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν σταματήσει τα μαθήματα. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα ραδιοφωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη UNICEF και διάφορες οργανώσεις. Οι εκπαιδευτικοί γράφουν και μαγνητοφωνούν ωριαία μαθήματα που μεταδίδονται από 41 κυβερνητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και από το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. Τα μικρότερα παιδιά ακούνε τα μαθήματά τους τα πρωινά. Τα μεγαλύτερα συντονίζονται τα απογεύματα και τα βράδια.  

«Αυτό συμβαίνει για να εξασφαλιστεί ότι το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση δεν διαταράσσεται ακόμη και όταν τα σχολεία είναι κλειστά" λέει ο Wongani Γκρέις Taulo, επικεφαλής εκπαίδευσης της UNICEF στη Σιέρα Λεόνε. «Έχει περάσει περισσότερος από μισός χρόνος από το κλείσιμο των σχολείων. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, αν τα παιδιά απλώς έμεναν στο σπίτι και έχαναν παντελώς τα μαθήματά τους."

Ειδικοί επισκέπτες της UNICEF επισκέπτονται περίπου 2.000 νοικοκυριά των παιδιών σχολικής ηλικίας κάθε εβδομάδα για να δουν πόσα παιδιά ακούνε. Αρχικά, λιγότερο από το 20 τοις εκατό ήταν συντονισμένα. Σταδιακά οι αριθμοί αυξήθηκαν. Στο απόγειό του προγράμματος, περισσότερο από το 70 τοις εκατό των μαθητών συντονίζονται. Το μέσο ποσοστό, λέει ο Taulo, είναι περίπου 50 τοις εκατό.
 

Jimmy Kamara, 9, is one of the students in Sierra Leone who use radios to continue their education while schools remain closed owing to Ebola.-Tolu Bade/Courtesy of UNICEF
Τα ραδιοφωνικά μαθήματα θα μπορούσαν να είναι κρίσιμα σε μια χώρα όπου ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος έχει εξασθενήσει το εκπαιδευτικό σύστημα, ακόμη και πριν τον  Έμπολα. Λιγότεροι από το 45 τοις εκατό των ενηλίκων είναι εγγράμματοι, και το ποσοστό σχολικής φοίτησης μεταξύ των εφήβων αγοριών και κοριτσιών είναι 40 και 33 τοις εκατό, αντίστοιχα. Το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα έχει απειλήσει να αντιστρέψει οποιαδήποτε πρόοδο στη Σιέρα Λεόνε.

Όταν τα σχολεία ξανανοίξουν τελικά στη Σιέρα Λεόνε,
προσθέτει ο Taulo, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμοστεί για να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα - και όχι μια εναλλακτική λύση - στις αίθουσες διδασκαλίας.

Αλλά το ραδιοφωνικό σχολείο δεν είναι η τέλεια λύση.

Το ραδιόφωνο είναι μακράν ο πιο συνηθισμένος τρόπος στη Σιέρρα Λεόνε για τη μετάδοση πληροφοριών. Αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που πραγματικά κατέχουν ένα ραδιόφωνο είναι μόνο περίπου 25 τοις εκατό, τονίζει η υπουργός Παιδείας της χώρας Agence France-Presse .

Με τα έφηβα κορίτσια υπάρχει επίσης μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού αντί να είναι στο σπίτι να ακούνε το ραδιόφωνο, τα περισσότερα κορίτσια είναι έξω πουλώντας τρόφιμα.

Ακόμη και αν οι μαθητές δεν ακούν, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα δεν τους δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καθηγητές και άλλους μαθητές. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους μαθητές να στέλνουν ερωτήσεις μέσω μηνύματος, αλλά πολλοί από τους φτωχότερους μαθητές δεν έχουν καν τηλέφωνο.
 

School may not be in session, but there are special clubs for girls to talk about their radio lessons and just have fun hanging out.-Alison Wright/Courtesy of BRAC
Εδώ βοηθούν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν αγοράσει ραδιόφωνα για 1.200 από τα πιο περιθωριοποιημένα κορίτσια στη Σιέρα Λεόνε. Έχουν επίσης δημιουργήσει 40 άτυπες αίθουσες διδασκαλίας, όπου έξι ή επτά κορίτσια συναντώνται  μαζί με έναν σύμβουλο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα για να συζητήσουν τα μαθήματα της ημέρας, να μάθουν για τον  Έμπολα και να συζητήσουν τα προσωπικά τους προβλήματα.


 Πηγή: http://www.npr.org/blogs/goatsandsoda/2015/02/18/387027766/now-this-is-an-example-of-truly-educational-radio
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου