Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η δική μας Βούντενη. Δείτε το καταπληκτικό βίντεο από τον τάφο 75

Η Βούντενη, βρίσκεται 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας και είναι μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές θέσεις της Αχαΐας. Εκεί βρεθήκαμε χτες το πρωί πάρα πολλοί επισκέπτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος είχαν οργανώσει τη δράση με τίτλο: Παράλληλοι δρόμοι. Η Ιστορία Συνομιλεί  με τη Φύση


Οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο με τη συνοδεία των αρχαιολόγων. Και μείναμε όλοι άναυδοι από το χώρο και το φυσικό περιβάλλον του που αυτή την εποχή σφύζει από φυτά και μυρωδιές ονειρικές. Ύστερα ήταν τόσο εντυπωσιακοί οι ίδιοι οι τάφοι και το μυστήριο αυτό που πλανάται παντού, που ήταν δύσκολο να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από πάνω τους. Τέλος ήταν τόσος ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων και τόσο παραστατική η περιγραφή τους σχετικά με την πορεία των ανασκαφών, που μας μετάδωσαν την αγάπη τους για τον ιερό τούτο τόπο.


Η επίσκεψη που κάναμε σήμερα ήταν πραγματικά μοναδική, αφού οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν και για το χώρο, και για τις ανασκαφές, αλλά και για τη χλωρίδα και τα περιβαλλοντικά μονοπάτια της περιοχής. Πραγματικά το σημερινό ήταν ένα πολύ ξεχωριστό πρωινό που μας άφησε απολύτως ικανοποιημένους και όλοι φύγαμε με την υπόσχεση ότι σύντομα θα γυρίσουμε είτε μόνοι είτε με τους μαθητές μας.


Πληροφοριακά ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνολική έκταση περίπου 180 στρ. Η τοποθεσία είναι μοναδική και προσφέρει θέα προς τον Πατραϊκό και προς το Παναχαϊκό. Το μυκηναϊκό νεκροταφείο αποτελείται από 78 λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων. Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των τάφων καθιστούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης εξαιρετικά σημαντικό.


Ευχαριστούμε την αρχαιολόγο, κ. Κωνσταντίνα Ακτύπη, που μας μετέδωσε τον ενθουσιασμό της και την αγάπη της για το χώρο της Βούντενης και μας μίλησε για τις εμπειρίες της όλων αυτών των χρόνων που κάνει ανασκαφές εκεί.

Σας χαρίζουμε το παρακάτω καταπληκτικό βίντεο όπου ακούγεται η κ. Ακτύπη να μιλά για τη φροντίδα του χώρου και τη φύση που το περιβάλλει και σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτό το μυστηριακό μέρος και μία και δύο φορές. Θα ξετρελαθείτε... 


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου