Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

5 δραστηριότητες για τις πρώτες μέρες

Οι πρώτες μέρες πάντα είναι λίγο δύσκολες ιδίως όταν ο δάσκαλος είναι καινούριος ή υπάρχουν πολλοί καινούριοι μαθητές. Εδώ σας προτείνουμε 5 δραστηριότητες γνωριμίας για τις πρώτες μέρες του σχολείου.

1. Βάλτε τα παιδιά να απαντήσουν σε χαρτάκια στο ερώτημα «Τι είναι εκείνο που σε ανησυχεί περισσότερο σχετικά με την καινούρια σχολική χρονιά που αρχίζουμε;». Οι απαντήσεις τους πρέπει να είναι ανώνυμες. Μαζέψτε όλες τις απαντήσεις σε ένα κουτί, ανακατέψτε και διαβάστε τις φωναχτά σε τυχαία σειρά. Τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα θα εκπλαγούν από το πόσο παρόμοιες θα είναι οι απαντήσεις τους.

Μπορείτε να επεκτείνετε τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας και άλλες ερωτήσεις, όπως «Τι αναμένετε από την καινούρια σχολική χρονιά» ή «Ποιος ήρωας θα θέλατε να είστε και γιατί» κλπ.

2. Κάνετε μια έρευνα καριέρας. Βάλτε τα πιτσιρίκια να σας γράψουν σε ένα απλό κομμάτι χαρτί τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν και γιατί. Μπορείτε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας χαρτί του μέτρου όπου όλοι, ο καθένας στη γωνιά του, θα γράψουν τα όνειρά τους. Στο τέλος της χρονιάς επαναλάβετε τη δραστηριότητα και συγκρίνετε.

3. Φτιάξτε μια κάψουλα χρόνου. Ζητήστε από τους μαθητές να γράψουν σε πολύχρωμα χαρτιά συμβουλές, ανησυχίες, όνειρα, ειδήσεις από την επικαιρότητα, ανέκδοτα, σχολικά νέα, σημαντικά νέα κλπ. Τυπώστε επίσης φωτογραφίες τους και βάλτε ότι άλλο θεωρούν τα παιδιά ότι είναι αναγκαίο. Σφραγίστε το κουτί και βάλτε το στην άκρη. Το ανοίγετε στο τέλος και κάνετε αναδρομή.

4. Τραβήξτε φωτογραφίες ένα ένα τα παιδιά ή φτιάξτε ένα βίντεο όπου ο καθένας παρουσιάζει τον εαυτό του. Δείξτε το στην τάξη. Συνήθως τα παιδιά περνούν ευχάριστα με αυτό. Οι φωτογραφίες και το βίντεο μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες κυρίως αν τις τραβήξετε στην Α΄ τάξη, γιατί μπορείτε να τις αντιπαραβάλλετε με κάτι ανάλογο στη ΣΤ΄ και να έχετε τότε μια εξαιρετική αποχαιρετιστήρια δραστηριότητα. 

5. Φτιάξτε ένα κόμικ ή εικονογραφημένο παραμύθι.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου