Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Γνωρίστε το ελληνικό σχολείο του Λουμπουμπάσι στο Κονγκό

Το ελληνικό σχολείο στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό έχει 60 μαθητές και 15 εκπαιδευτικούς και λειτουργεί από το 1967. Από το 1981 μάλιστα με υπουργική απόφαση έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο δημόσιο σχολείο της Ελλάδας και λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για τα δημόσια σχολεία της πατρίδας. Δείτε πώς ζουν οι μαθητές εκεί....


Όλα τα σχολεία (Νηπιαγωγείo-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), στεγάζονται και ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι. Κτίστηκαν από την κοινότητα χάρη στις δωρεές και τις προσφορές των Ομογενών. Διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής-χημείας, αίθουσα πληροφορικής, εικαστικών, γυμναστήριο, πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη και κυλικείο και ανακαινίστηκαν πρόσφατα.


Σύμφωνα με τη διευθύντρια, Ελένη Μπακούση, το σχολείο αποτελεί τον πυρήνα της ελληνικής κοινότητας εφόσον συνιστά τη μοναδική πηγή μάθησης και διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, των ελληνικών ηθών και εθίμων. Η λειτουργία του σχολείου στηρίζει την παροικία και δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες να παραμένουν στη χώρα ενωμένες.


Τα παιδιά του σχολείου αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και στερούνται μικρές καθημερινές χαρές και δραστηριότητες όπως την επαφή με βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσεία, κινηματογράφους, θέατρο και άλλα παιδευτικά και ψυχαγωγικά μέσα. Πάντως οι τελειόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα με επιτυχία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν γεννηθεί ούτε έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα τα παιδιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Π. Ε. Σερρών για το Κυπριακό Ζήτημα στην κατηγορία των ταινιών μυθοπλασίας και σποτ.
 
Οι κατοικίες των δασκάλων
Στο Λουμπουμπάσι ζουν περίπου 400 Έλληνες,  ιδιοκτήτες μικρών εργοστασίων όπου παρασκευάζουν μπισκότα, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά κ.ά. Η καθημερινότητα στο Κονγκό είναι δύσκολη. Yπάρχουν συνεχείς διακοπές ρεύματος και νερού, ενώ τα νοσοκομεία είναι χαμηλού επιπέδου και δεν υπάρχουν αρκετές ειδικότητες, αναφέρει ο γραμματέας του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Γεώργιος Πηγαδάς.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου