Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

11 τρόποι με τους οποίους έγινε καλύτερος ο κόσμος το 2015

Ακόμα κι αν φαίνεται απίστευτο, ο κόσμος έγινε καλύτερος το 2015 με έντεκα τρόπους:


1. Φτάσαμε πολύ εγγύτερα στο όνειρο της οικουμενικής εκπαίδευσης

Φέτος τον Απρίλιο, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση σύμφωνα με την οποία στα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση έπεσε σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια, από 100 εκατομμύρια σε 57.

2. Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας έπεσε κάτω από 10%

Από τα 902 εκατ. ανθρώπους στα 702 εκατ. το 2015. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 200 χρόνια.

3. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ

Σημειώνεται ότι για κάθε 10 ανθρώπους που αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο ένας άνθρωπος βγαίνει από τη φτώχεια, ενώ δημιουργείται μια θέση εργασίας.

4. Εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην οικονομία

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωση Global Findex που πήρε συνεντεύξεις από 150.000 ανθρώπους από 140 κράτη, προέκυψε ότι περίπου 700 εκ. επιπλέον άνθρωποι απέκτησαν λογαριασμούς σε τράπεζες κλπ.

5. Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό του AIDS μειώθηκε για 15η συνεχή χρονιά

Το UNAids υποστηρίζει πως 41% των ανθρώπων με HIV δέχονται θεραπεία, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από ότι το 2010. Οι ανθρώπινες απώλειες από τον ιό μειώνονται από 2 εκατ. στις αρχές του 2000 σε 1.2 εκατ. φέτος.

6. Οι θάνατοι από ελονοσία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό

Η ελονοσία είναι ο υπ΄αριθμόν ένας δολοφόνος. Περίπου 6.2 εκ. άνθρωποι σώθηκαν από την ασθένεια τα τελευταία 15 χρόνια.

7. Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί

Κατά 99% μειώθηκε ο αριθμός των περιστατικών πολιομυελίτιδας, ενώ τον Σεπτέμβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η αρρώστια δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο ούτε για τη Νιγηρία, την τελευταία αφρικανική χώρα στην οποία είχαν σημειωθεί κρούσματα. Έτσι, απομένουν δύο μόνο χώρες με κρούσματα της ασθένειας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

8. Λιγότεροι οι άνθρωποι που πείνασαν φέτος

Ένας στους εννέα, υπέφεραν από χρόνια πείνα από το 2012 μέχρι το 2014. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 200 εκατ. Σήμερα μόνο το 12,9% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες περιοχές πείνασε όταν πριν από έναν αιώνα το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 23,3%.

9. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό

Αυτή την χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό μειώθηκε κατά 700 εκ. για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό σημαίνει πως το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν πρόσβαση σε νερό.

10. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε για 43η συνεχή χρονιά

Η παιδική θνησιμότητα, για παιδιά κάτω των πέντε ετών, μειώθηκε φέτος σχεδόν σε όλες τις χώρες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 19.000 λιγότερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2015 συγκριτικά με το 1990.

11. Φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής


Ο independent θεωρεί ως ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, όπου περίπου 200 χώρες δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη σε συγκεκριμένα επίπεδα και να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να μην υπάρξει αύξηση πάνω από 1.5 C

Περισσότερα ΕΔΩ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου