Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

28.1.1986 - Έκρηξη του διαστημικού λεοφωρείου Challenger


Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1986 όταν συνέβη μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος: η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

Το CNN ήταν το μόνο αμερικανικό δίκτυο που μετέδιδε ζωντανά την αποστολή και το γεγονός παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι. Και ενώ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα όλα έμοιαζαν σωστά και επικρατούσε ενθουσιασμός κατά την εκτόξευση του Challenger, 73 δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε η απόλυτη καταστροφή, καθώς σημειώθηκε έκρηξη στο διαστημικό λεωφορείο στοιχίζοντας τη ζωή στους επτά επιβαίνοντες.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η Κρίστα ΜακΌλιφ - μια δασκάλα που δεν ήταν αστροναύτης αλλά είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές για να γίνει η πρώτη δασκάλα που θα πήγαινε στο διάστημα.

Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου είχε αρκετό κρύο και οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίας πύραυλοι προώθησης. Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και στις 16.39 (ώρα Γκρίνουιτς) το Challenger εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Οι έρευνες για την τραγωδία είχαν δείξει σχεδιαστικό λάθος στους πυραύλους προώθησης του σκάφους το οποίο κατά την απογείωση προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση και που τελικά προκάλεσε την στην έκρηξη και ολική καταστροφή του διαστημοπλοίου. Οι διαχειριστές της NASA γνώριζαν για αυτά τα σχεδιαστικά λάθη, αλλά ολιγώρησαν.



Πηγή: iefimerida.gr 

αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου