Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ιστορίες ανδρείας από τις σελίδες του Πολεμικού Ναυτικού


Στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στην Κίναρο, όπου τρεις αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση του ελικοπτέρου, το Πολεμικό Ναυτικό παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα.

Είναι αφηγήσεις ανθρώπων που υπήρξαν πρωταγωνιστές των μεγάλων γεγονότων στην πορεία του χρόνου και «μαρτυρίες» των πλοίων που ταξίδεψαν στις θάλασσες της Ιστορίας.

Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση με τον τίτλο «Ιστορίες Ανδρείας» όπου επιχειρείται μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία του Π.Ν. από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τη σύγχρονη εποχή. 

Ως σκηνικό το «κουφάρι» ενός πλοίου και ανάμεσα σε πυξίδες και πηδάλια, τορπίλες και αντιαεροπορικά συστήματα, ξετυλίγονται άγνωστες πτυχές της Ιστορίας. Οπτικά ντοκουμέντα, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό αφηγούνται ιστορίες ανδρείων.

Από τους τραυματισμένους ναύτες του «Αβέρωφ», που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τουρκικού σκάφους «Χαμιδιέ».

Η έκθεση περιλαμβάνει την ιστορία δύο αιώνων από την «Καρτερία» και τους μπουρλοτιέρηδες, τις μάχες για την κυριαρχία στο Αιγαίο, τη δράση του «Αβέρωφ» στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ηρωικά υποβρύχια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μ. Ανατολή ή το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου