Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο πανέμορφος λαχανόκηπος του 3ου Δημοτικού Καλαμπάκας

Ο λαχανόκηπος του 3ου Δημοτικού είναι ο πρώτος που κοσμεί Δημοτικό Σχολείο στην Καλαμπάκα. Δημιουργήθηκε σε χώρο του προαυλίου που δεν χρησιμοποιούνταν. Προηγήθηκε ο καθαρισμός του χώρου από χόρτα και σαπισμένους κορμούς δέντρων, και έπειτα από τη μεταφορά χώματος από συνεργείο του δήμου, ακολούθησε η ακάματη εργασία δασκάλων και μαθητών, για να δημιουργηθεί ένας πανέμορφος λαχανόκηπος δύο επιπέδων: ανοιχτός και θερµοκήπιο.


Στους δυο αυτούς χώρους τα παιδιά βλέπουν τη διαφορά που υπάρχει στα φυτά του θερµοκηπίου και στα φυτά που δεν έχουν καµία προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Φέτος ο λαχανόκηπος λειτουργεί πειραµατικά και για τα προϊόντα του έχει βρεθεί τρόπος να διατεθούν µέσω κάποιων δοµών σε οικογένειες της Καλαµπάκας που έχουν οικονοµικό πρόβληµα.

Από την επόµενη χρονιά, µε τη βοήθεια του Διευθυντή Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Νοµού Τρικάλων, κ. Χρήστου Μπουλούµπαση, θα γίνει µια προσπάθεια δηµιουργίας ενός Σχολικού Συνεταιρισµού και ένταξης της συγκεκριµένης δοµής σε διάφορα προγράµµατα.

Το εγχείρημα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα συναισθήματα στους μαθητές. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός εξ αυτών που είπε: «Στο σχολείο μας τα είχαμε όλα, δεν μας έλειπε τίποτα. Ένας λαχανόκηπος έλειπε, τον φτιάξαμε κι αυτόν». Αυτή η μικρή αλλά γεμάτη νόημα φράση μάς δείχνει και το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος.

Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας του λαχανόκηπου ήταν η βιωματική διδασκαλία, η οποία ενθαρρύνει τον μαθητή να συµµετάσχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, τον προτρέπει να ερευνά, να ανακαλύπτει, να ενεργοποιεί τη φαντασία του και τη δηµιουργικότητά του, και του προτείνει την αναζήτηση ή τη δημιουργία νοήματος, αντί της απομνημόνευσης πληροφοριών.


Συγχαρητήρια σε όλους, παιδιά, δασκάλους, γονείς, φορείς, γι’ αυτήν την καταπληκτική προσπάθεια. Θα περιμένουμε με αγωνία τη δημιουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου