Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η εκκωφαντική σιωπή του μικρού Ομράν



Δεν βγάζει άχνα. Κάθεται μόνος του, ένα μικρό αγόρι καλυμμένο με σκόνη και ξεραμένο αίμα. Τα ποδαράκια του κρέμονται στην καρέκλα, δεν φθάνουν στο πάτωμα. Κοιτά έκπληκτο, σοκαρισμένο. Και δεν βγάζει άχνα. Γύρω του αλλόφρονες άνδρες, αφού έχουν σώσει εκείνο από τα ερείπια του σπιτιού του στο Χαλέπι που δέχθηκε βομβαρδισμό, τρέχουν να σώσουν και άλλα παιδιά που μετά τα φέρνουν κοντά του, μέσα στο ασθενοφόρο.

Ο πεντάχρονος Ομράν Ντακνίς τα κοιτά όλα αυτά παγωμένος, προσπαθώντας να σκουπίσει το αίμα που τρέχει από το μέτωπό του, δεν κλαίει. Και δεν βγάζει άχνα. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον πνιγμό του τρίχρονου Αϊλάν, ο Ομράν γίνεται το νέο πρόσωπο της συριακής τραγωδίας. Ήταν ένα από τα 12 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο του Χαλεπίου, μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από κυβερνητικά αεροσκάφη - άλλη μια μέρα με θύματα παιδιά, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η φωτογραφία του σοκαρισμένου αγοριού μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και λίγα λεπτά αφότου τραβήχτηκε κατέκλυσε τα social media. Άθελά του ο Ομράν - όπως πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο κορμάκι του οποίου ξεβράστηκε σε τουρκική ακτή όταν βούλιαξε η βάρκα με την οποία η οικογένειά του προσπαθούσε να περάσει σε ελληνικό νησί - στρέφει και πάλι τους προβολείς στα χιλιάδες χιλιάδων παιδιά που έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στη διάρκεια του πεντάχρονου αιματηρού εμφυλίου στη Συρία. Πέντε χρόνια. Όσα και τα χρόνια του Ομράν. Που γεννήθηκε και μεγάλωσε καθώς γύρω του μαίνεται πόλεμος. Χωρίς να ξέρει τι σημαίνει ειρήνη...

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου