Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Γκοτσόπουλος Ηλίας: Σχολική προσευχή και ελληνική σημαία θύματα ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων…


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η πρώτη βασική εγκύκλιος της νέας σχολικής χρονιάς. Μέσω αυτής γίνεται ουσιαστικά σύνοψη των νομοθετικών ρυθμίσεων, σε βασικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων και δίνονται κατευθύνσεις και οδηγίες, για όποιο θέμα δε ρυθμίζεται ήδη νομικά.

Στη φετινή εγκύκλιο, για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικών σχολείων, η «πρωινή προσευχή» αντικαθίσταται από τη φράση «πρωινή συγκέντρωση», ενώ επιπλέον (και πάλι για πρώτη φορά), δε γίνεται αναφορά σε έπαρση της σημαίας. Και τούτο παρά τη ρητή διάταξη της παρ. 5 του αρ. 13 του Π.Δ. 201/98.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος υπερισχύουν αυτών της εγκυκλίου και κατά τούτο η εν λόγω εγκύκλιος στερείται νομικής βάσης.

Επιπλέον όμως, στερείται και ουσιαστικής βάσης, δεδομένου ότι η πρωινή προσευχή και η έπαρση της σημαίας είναι στοιχεία της καθημερινής λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, από συστάσεώς τους.

Δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας κινούμενο στο πλαίσιο ιδεοληψιών, με μεθοδεύσεις προσπαθεί να τα θέσει υπό αμφισβήτηση, εκδίδοντας την εν λόγω εγκύκλιο (όλως ασεβώς!) τη μέρα που ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο…

Είναι γνωστές άλλωστε οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Φίλη, ο οποίος για παράδειγμα, στις 14.06 στην Κόρινθο, αναφερόμενος στην πρωινή προσευχή δήλωνε προκλητικά: «Δεν θέλουμε φετφάδες. Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα». Σας διαβεβαιώ ότι και εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας δεν αντιληφθήκαμε ποτέ ως νομική υποχρέωση και ανελευθερία την πρωινή σχολική προσευχή και την έπαρση της σημαίας!

Ή πάλι, αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών δήλωνε περιφρονητικά: «Για να είμαστε ειλικρινείς, θρησκευτικά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Η ώρα του παιδιού είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα» (Alfavita.gr, 31.05.16). Ας μη σχολιάσουμε τη σχέση του κ. υπουργού με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα…

Ματαιοπονεί. Τόσο ο ίδιος όσο και οι περί αυτόν.

Το ελληνικό σχολείο και οι λειτουργοί του γνωρίζουν ότι, η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων και το διασφαλίζουν. Και αυτό των μειονοτήτων, αλλά και αυτό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού!

Επιπλέον, θα σταθούν εμπόδιο σε όσους, μέσα στα σχολεία, αδράξουν την ευκαιρία να κάνουν τη δήθεν προοδευτική τους …επανάσταση. Γιατί όπως δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας στις 27 Ιουνίου μετά τη συνάντησή του με το Πρωθυπουργό: «Ο Τσίπρας μου είπε: Δε θα καταφέρω να κάνω τίποτε απ’ αυτά που υποσχέθηκα ως αριστερά. Γι αυτό όσο μπορώ θα αλλάξω κάτι, για να αφήσω κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση»! Τα σχόλια δικά σας…

Και κάτι ακόμη:

Έχω υπηρετήσει ως διευθυντής, επί σειρά ετών, στη γερμανική εκπαίδευση στο Μόναχο, σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία.

Σας διαβεβαιώνω ότι ουδείς θα διανοείτο να θέσει ανάλογα ζητήματα, μιας και θα εύρισκε απέναντί του, τόσο τη γερμανική κοινή γνώμη, όσο και το ίδιο το βαυαρικό υπουργείο Παιδείας.

κ. Υπουργέ! Η εκπαίδευσή μας έχει πολλά και σοβαρά θέματα. Ας αρχίσουμε να λύνουμε κάποια, πριν δημιουργήσουμε άλλα…

Ηλίας Γκοτσόπουλος
Δάσκαλος-Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

2 σχόλια: