Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου κάθε σχολική τάξη επεξεργάζεται ένα σχέδιο εργασίας με τίτλο «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Επιχείρησή μου στο σχολείο» και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν από τους μαθητές συνεταιρισμοί, ταμεία αλληλοβοήθειας και συνεργατικά σχέδια για να εξοικειωθούν μέσω αυτού με την οικονομία, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και το αίσθημα της αλληλεγγύης.


Οι αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής δεν αποτελούν θεία επιφοίτηση αλλά αξίες που μαθαίνονται εξ απαλών ονύχων και εμπεδώνονται από την καθημερινή πρακτική.

 Με αυτό το σκεπτικό η Coop FR, οργάνωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 23.000 γαλλικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και το παιδαγωγικό κίνημα Κεντρική Υπηρεσία Συνεργασίας στο Σχολείο (OCCE) οργανώνουν από το 2002 και κάθε χρόνο την Εβδομάδα Συνεργασίας στα Σχολεία με στόχο την ανάδειξη της συνεργασίας εντός και εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας σε όλα τα σχολεία της χώρας διεξάγονται συζητήσεις για τη συνεισφορά της συνεργατικής δουλειάς, ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί και πλήθος δράσεις που στοχεύουν να μάθουν οι μαθητές και οι γονείς τους την αξία της συλλογικότητας και των δημοκρατικών-συμμετοχικών διαδικασιών που διέπουν το συνεταιριστικό κίνημα και να γνωρίσουν από κοντά συνεταιρισμούς με σημαντικό κοινωνικό αντίκρισμα.

Βασικό μέλημα είναι «τα παιδιά να μάθουν να συνυπάρχουν και να συνεργούν: να ζουν με τους άλλους, από τους άλλους, για τους άλλους, κι όχι μόνο ανταγωνιστικά εναντίον των άλλων».
Από το 2017 αυτός ο θεσμός μεταμορφώνεται πλέον σε Εβδομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στα Σχολεία με πρωτοβουλία της ESPER, οργάνωσης που συσπειρώνει 46 φορείς Κ.ΑΛ.Ο. (κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ενώσεις κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία εβδομάδα, καθώς το πρόγραμμα θα ξεκινά τον Νοέμβριο -που στη Γαλλία κατά παράδοση θεωρείται μήνας της Κ.ΑΛ.Ο.- με την επεξεργασία σε κάθε σχολική τάξη ενός σχεδίου με τίτλο «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Επιχείρησή μου στο σχολείο», και θα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, στη διάρκειας αυτής καθεαυτήν της Εβδομάδας, όταν και θα παρουσιάζονται οι συνεταιρισμοί, τα ταμεία αλληλοβοήθειας και τα συνεργατικά σχέδια που ιδρύθηκαν από και για τους μαθητές.


Στόχος του προγράμματος είναι να εμφυσήσει το αίσθημα της αλληλεγγύης στους νέους και να τους προσφέρει μέσα για να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την οικονομία και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Της Χριστίνας Πάντζου για την efsyn.gr

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου