Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τα μονόλεπτα και δίλεπτα διχάζουν την Ευρωζώνη


Ζυγίζουν λιγότερο από τρία γραμμάρια το καθένα, κι όμως βαραίνουν αισθητά το πορτοφόλι. Ο λόγος για τα νομίσματα του ενός και των δύο σεντ του ευρώ, τα οποία αποτελούν αυτήν τη στιγμή μια πηγή διαμάχης στους κόλπους της Ευρωζώνης.

- 58,7 δισ. τεμάχια του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ κυκλοφορούν σήμερα στην ΕΕ στο σύνολο 122,3 δισ. νομισμάτων που έχουν κοπεί.
- Ήδη πέντε χώρες- μέλη (Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ιταλία) έχουν αποφασίσει να τα καταργήσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2018 με το επιχείρημα ότι η κοπή τους στοιχίζει περισσότερο από την ονομαστική τους αξία και ότι το βάρος τους στο πορτοφόλι των καταναλωτών είναι υπερβολικά δυσανάλογο προς την ανταλλακτική τους αξία.

- Σημαντικό ρόλο στο ότι δεν έχουν καταργηθεί ακόμη συνολικά στην Ευρωζώνη έχει παίξει η Γερμανία, η οποία επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί το σύνολο των νομισμάτων του ευρώ.

- Αρχικά, τα «μικρά» νομίσματα αποτελούσαν το 31,2% του συνόλου των νομισμάτων που κυκλοφορούσαν. Πλέον το μερίδιό τους έχει φτάσει το 48,1% όλων των ευρωνομισμάτων. 

- Στην αγορά κυκλοφορεί μόνο το 25% των νομισμάτων ενός και δύο σεντ που έχουν κοπεί, το υπόλοιπο 75% αγνοείται. (Βρίσκεται σε κουτάκια, κουμπαράδες, συρτάρια κλπ.)

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου